непознати забележителности в София

Най-необичайните забележителности в София, за които не знаете

София притежава богата история и множество интересни места за посещение. Сред тях са храм-паметникът ” Св. Александър Невски”, НДК, Софийската синагога и музея към нея, Историческият музей и редица други, които се появяват във всеки справочник с топ места в столицата.

Има обаче и местенца, които са скрити от погледа, а заслужават нашето внимание. Срещата с необичайните  забележителности в София ще Ви зареди с въодушевление, вдъхновение и желание да погледнете столицата по един различен начин. Кои са те и къде да ги видим?

Необичайни забележителности в София, за които не предполагаме

Представяме Ви няколко малко познати места в любимата столица, които може да посетите при следващата си визита. Или уикенд почивка.

Античната гробница на Хонорий пред базиликата “Св. София”

Късноантичната гробница, единствена в България, е отворена за туристи от 2014 г. насам. Намерена е за първи път през 80-те години, но тогава не е взето решение за запазването ѝ, и оставена на произвола, започва да се разрушава. Гробницата на Хонорий е интересно място, съчетало в себе си останки от древна история и съкровище на античността. От тук черпим информация за важността на града и знания за миналото на страната ни.

Гробницата е разположена под стъклен покрив точно срещу “Света София”. Може да я посетите след като си закупите билет от музея в подземното ниво.

Килията на Васил Левски

Близо до Военния клуб, в самото сърце на София, се намира килията, в която се предполага, че е бил държан Апостола на свободата дни, преди да бъде обесен.

Водната кула

Една от емблемите на Стара София е съхранена в квартал Лозенец, между улиците улиците „Св. Теодосий Търновски” и „Галичица”. Често не забелязваме емблематичната “сграда”, защото е като излязла от приказките – пъстра, обрасла със зеленина и обвита в ореол от магия.

Освен че е нестандартна, нейната цел и история също е интересна. През 20-ти век районът около Лозенец бил най-високото място на София, а в него имало основно къщи на два и три етажа. Те се захранвали с вода от Витоша до 30-те години на века. Това наложило да се построи водонапорната кула, която да се използва като резервоар.

Вътрешната част на кулата съдържа виещи се стълби, водещи до няколко площадки.Благодарение на прозорците, вътрешността на кулата е изпълнена със светлина.

След дълги години вярна служба, днес тя не се използва по предназначение. Факт е, че външността ѝ буди интерес и със сигурност заслужава да бъде посетена.

непознатата София - цветя

Алековите водопади край Витоша

Ако решите да избягате от шума на града, и се отправите по посока величествена и спокойна Витоша, не пропускайте да се разходите до Алековите водопади. Намират се между софийските квартали Симеоново и Драгалевци и са част от непознатите забележителности на София. Кръстени са на великия творец заради честите му разходки до Драгалевския манастир. Водопадите представляват красива водна каскада над река Скакавица. Най-добре е да ги посетите през пролетта и/или зимата (при снеготопене), защото тогава са най-пълноводни.

Как да стигнете до Алековите водопади? От паркинга на Драгалевския манастир тръгвате по посока Симеоновските езера. Разходката е около 1 час, но е добре да сте подготвени за кал и неравен терен. По пътя се минава край лифта на Драгалевци и се разкриват прекрасни гледки на цяла София.

Ако търсите вдъхновение за места около София, които да посетите за уикенда, разгледайте нашите материали и се вдъхновете от идеите:

4 идеи за уикенд разходки около София

10 интересни места около София за бягство от ежедневието

Не забравяйте да резервирате своята стая в хотел “Монтесито” при посещение на столицата. Осигурете си спокоен престои, вкусна храна и удобно място за релакс. Очакваме Ви!