10 интересни места около софия

10 интересни места около София за бягство от ежедневието

Често ни се иска да затворим очи и да избягаме от ежедневието си. Да се пренесем на спокойно и красиво местенце сред природата, където времето не лети, а щастието е в малките неща: пейзажите, чистият въздух, усмивките по лицата на селските хора. С две думи – накъде да отпрашим, когато искаме да сме далеч от големи град. Предлагаме ви 10 интересни места около София, които си струва да посетите някои уикенд, или през септемврийските празници.

Интересни места около София – близки и далечни

Чували сме, че не е важна дестинацията, а самото пътуване. В този ред мисли – не е важно разстоянието, а удоволствието от пътуването до там, нали? За бягство от ежедневието и сливането с природата предлагаме следните интересни места около София – плюс минус 1,5 – 2 часа с кола.

Природни забележителности:

1. Боянският водопад – Витоша

Може да ви звучи изтъркано, но Боянският водопад е местенце, където спокойствието ви е гарантирано. Природата си знае работата – осигурила е чудесно място за релакс, пикник, забавления на открито и дори уединение. Макар Бояднския водопад да е популярно място за бягство от софийския живот, въпреки това има полянки и места наоколо, където може да избягате тълпата. А и е прохладно – определено си струва да прекарате деня си в планината.

2. Геопарк Искър – Панега

На час път от София се намира това райско място, което гарантира прекрасно изживяване в досег с магията на природата. Преди да влезете в Луковит ще попаднете на едно от най-интересните места около София – паркът с мостчета, беседки, платформи, по които да се движиш, наблюдавайки красивата природа.

3. Костенец

Костенец се намира на 50-тина километра от София по удобен и лесен път. Какво може да видите там? Костенският водопад – разположен в красива местност, подходяща за почивка, пикник и игри на открито. Наблизо се намира и крепостта Траянови врата, която си струва да бъде разгледана. Може да комбинирате разходката си до няколко забележителности в района, особено ако времето е хубаво.

Разгледайте още 4 подобни идеи за уикенд разходки около София.

природа

Манастири и комплекси:

4. Лозенският манастир “Св. Спас”

Може би сте чували за “Св. Спас” – манастир, който предоставя спокойствие и чист въздух само на 30-тина минути от София. Близо до него (40-тина минути пеша) се намира екопътеката “Лозенска планина”, която при хубаво време, е чудесна за разходка в гората.  Наблизо се намира и връх “Половрак”, от който се открива чудесна гледка към Софийска област.

5. Земенският манастир “Св. Йоан Богослов”

Това чудно място се намира на 70 км от София, сякаш скрито от света. Дворът на манастира е огромен, а оттам се вижда красива гледка, която зарежда със спокойствие и оптимизъм. Разходката до Земенския манастир може да се комбинира с посещение на язовир Пчелина (вижте къде се намира).

Интересни села:

6. Село Чавдар

На 70 км източно от София през Подбълканския път се намира това китно малко селце с българското име Чавдар. Тук ще се пренесете с години назад в миналото, но по един приятен и отпускащ начин. Красивата природа, запазените къщи, атмосферата в селото – всичко това си струва да се видим. Местна забележителности са “Казаните” – местност, в която са разположени 5 водопада.

7. Село Лещен

Лещен е село в община Гърмен, област Благоевград. Тъй като е разположено в Родопите, няма как не привлича с красивата си природа и чист въздух. Спиращите дъха панорамни гледки към планината са само част от атракциите тук. Най-интересното нещо е разходката по тесните калдъръмени улички.

Възрожденски градчета, съхранили историята си до днес:

В тези три малки градчета със сигурност няма да скучаете. Пълни с история, много запазени вещи в музеите, духа на миналото и културна принадлежност, тези 3 интересни места около София осигуряват едно по-различно уикенд приключение.

къща в гората

8. Панагюрище

Панагюрище е град-история. На 100-тина километра от София, но с толкова много история и интересни места за посещение. Бил е най-активният град по време на Априлското въстание. Тук е открито и едноименното златно съкровище. Отново в Панагюрище може да разгледате къщата на Райна Княгиня, а от природните забележителности съвсем близо се намира Райското пръскало.

9. Карлово

Културно и одухотворено място, дом на Апостола за свободата, Карлово е сред най-интересните места около София, които трябва да сме посетили поне веднъж.

10. Сопот

На 5 км от Карлово, не пропускайте да разгледате Сопот – тук се намира родната къща на Иван Вазов, която е музеи, Аневското кале или Аневското градище – крепост от 13-15 век.

Приятна разходка и нека не забравяме да пазим природата чиста, за да я има дълго след нас!