уикенд разходка около София

4 идеи за уикенд разходка около София

Уикендите са времето, което прекарваме с близките, а през топлите слънчеви дни най-добре е да сме сред природата – да ѝ се наслаждаваме, черпейки сила и щастие.

4 места за чудесна разходка около София, ако времето позволява

Разходете себе си и семейството си до тези удивителни места, където въздухът е чист, а времето сякаш е спряло своя ход до степен, в която можем да се радваме на случващото се около себе си.

Накъде да поемем за свежа разходка около София?

1. Язовир Пчелина

Параклисът “Свети Йоан Летни” на язовир Пчелина е красиво място, което може да посетите някои от почивните дни през лятото. До село Пчелинци, на което е кръстен язовира, се намира много близо до София в посока Кюстендил. Минава се край Радомир и се хваща отбивката за с. Прибой, след което към село Поцърненци. След като минете през него пред вас ще се открие прекрасна гледна на язовира. Чудесно място за снимки, разходка или просто тиха релаксация.

Имайте предвид, че до параклиса се стига доста трудно дори с кола. Но все пак може да го видите и от далеч.

2. Цари Мали град, с. Белчин

Цари Мали град ще ви омагьоса със своята автентичност. Да, това място е като излязло от приказка. Буквално. Може би името му идва от Малкият Цариград. Може би село Белчин  съхранило само една малка част от това, което се е случвало в миналото по тези земи.

разходка около софия в цари мали град
източник: carimaligrad.com

Факт е, че днес на това място има части от укрепления и крепост, които заслужават вниманието ни. Как да стигнем до Цари Мали град? Намира се близо до София, на 15-тина километра от Самоков, което го прави посещавана дестинация особено през летните месеци.

Вашите деца със сигурност ще харесат това чудесно местенце за уикенд разходка около София, защото има специално изграден въжен мост и детски съоръжения за игри и забавления. Не пропускайте да го посетите и да си представите миналото.

3. Пещера Проходна

Ако сте любителите на пещерите, задължително трябва да видите тази. Макар че тя не е точно пещера, а по-скоро странно карстово образование (защото е много открита). “Божийте очи”, както е другото ѝ име,  е магическа пещера с две дупки, които много наподобяват очите на Бог. Мястото е атракция за любителите на бънджи, които почти всеки ден са там. “Божийте очи” се намира на 2 км от Карлуково, близо до Луковит, като навсякъде има табелки, така че няма да се объркате за посоката. За предпочитане е да я посетите, когато е слънчево и топло, за да се порадвате на красотата на слънцето и лъчите му, преминаващи през Божийте очи.

Пещера Проходна
източник: bg.wikipedia.org

4. Изворът на живата вода в село Боснек

Село Боснек се намира на около 50 км от София и е смятано за белия дроб на град Перник. Тихо и спокойно, обгърнато от зеленина, това местенце крие кух чудесни кътчета за почивка сред природата, за пикник или игри на открито. Екопътеката, както и изворът с така наречената жива вода са местни атракции. Смята се, че водата от чешмата с глава на змей е лековита. Приказно и мистично място, което е чудесно за вашата уикенд разходка около София. Не го пропускайте, но се запасете с достатъчно храна и вода, защото наоколо няма магазини. Само природата и чист въздух.

Ако планирате своята почивка край София, не пропускайте да посетите Хотел Монтесито, където ще откриете всичко необходимо за цялото семейство: ресторант, детски кът, открит басейн през лятото, прекрасни стаи на добри цени, както и услужлив персонал на ваше разположение. Очакваме ви!