пътуване с малко багаж

Към летището: какво да сложим в ръчния багаж? – съвети

Да пътуваш с малко багаж е изкуство. И необходимост. И дава свобода. Ако се научим да отсяваме само най-важното за всяко пътуване, и съумеем да сме с по-малко багаж, ще можем да се насладим на цялото пътешествие, което е пред нас.

Безброй са ползите от това да имаме по-малко багаж: по-лесно се опакова и разопакова, по-малък е шанса да забравим или загубим нещо, след пътуването перем по-малко дрехи и си спестяваме време от преподреждане и разопаковане. Едно от най-важните неща е, че когато сме с малко багаж (разбирайте само ръчен, когато пътуваме със самолет), по-трудно ще бъде загубен, защото не се чекира в багажното. С други думи, Less is more (*когато малкото означава повече).

За да се стремим да носим по-малко багаж, трябва да спазваме определени правила. Кои са те?

Към летището: правила какво да носим в ръчния багаж?

Много нискотарифни авиокомпании предлагат изгодни самолетни билети, които обаче са само с ръчен багаж. Доплащането на чекиран куфар понякога струва почти колкото целия билет. Затова не трябва да се отчайваме, а да планираме какво ще вземем. Как да го направим?

women-with-suitcase

Малко, но достатъчно дрехи, сгънати на ролки

Дрехите обикновено заемат приблизително половината от багажа, а ако са плътни – дори повече. Силно вярваме, че се нуждаете от дрехи само за една седмица, независимо колко дълго е пътуването ви. Ако ви предстои пътуване за един уикенд – тогава още по-малко дрехи. Защо?

Защото в повечето ситуации можете да носите една и съща риза, рокля или дори блуза повече от веднъж, преди да я изперете. Можете да носите дънките си няколко пъти с различни тениски и потници.

Най-важното при дрехите в ръчния багаж е да бъдат подредени добре, за да заемат най-малко място. Как да стане това? – прочетете в подробната ни статия по темата.

Какъв е оптималният брой дрехи, които да вземем?

За пътуване около 1 седмица може да използвате следния чеклист:

  • 5 тениски или ризи (или блузи с дълъг ръкав за студено време)
  • 1 чифт дънки или други дълги панталони, освен тези, с които сте облечени при пътуването
  • пижама или тениска за сън (плюс панталонки за студено време)
  • 4-5 чифта чорапи
  • 6 чифта бельо (с бельото е хубаво да сме запасени)
  • 1 рокля

Ако пътувате през лятото, не забравяйте банските и чехлите. Ако е през зимата – шапка, шал и ръкавици. За да си спестите обемния чадър, най-добре се запасете с яке с качулка в случай на лошо време. Друг вариант е да си вземете дъждобран.

Не носете нещо, което ще намерите в мястото за настаняване

Както знаем, в самолетите има ограничения за количеството течност в ръчния багаж от съображение за сигурност. Съветваме ви да избягвате да носите аерозоли. Заменете ги със сух стик. Забравете и за големите парфюми, защото има ограничение. Поставете всички течности в малко пликче, което се запечатва, за да може да го предоставите на охраната при проверка на багажа ви на летището.

Не носете неща, които може да ги има в хотела или мястото за настаняване. Такива са:

  • сапун, шампоан, душ гел
  • кърпи и хавлии
  • сешоар
  • в някои по-скъпи хотели дори има чехли и други подобни аксесоари

Ако сте сигурни, че на мястото, където отивате, няма да има принадлежности за лична употреба, купете си такива, които са в размер за пътуване. Има ги в почти всички магазини.

опаковане на куфар

Преди летището: оставете най-важните неща отгоре

При пътуване с ръчен багаж обикновено всичко се трупа в него – от дрехите, до личните принадлежности и документите. Оставете документите и самолетния билет за накрая. Нека са най-отгоре в багажа, за да може да ги ползвате веднага, щом пристигнете на летището.

При дълги прикачвания, изберете нощувка в хотел

Ако ви предстои пътуване с прикачване, което е по-дълго, резервирайте си нощувка в удобен хотел близо до летището. Така ще сте отпочинали и бодри за следващата дестинация. Освен това ще спите на сигурно и спокойно място.

Търсите ли удобен хотел в София, в близост до летището за следващия ви полет?

Заповядайте в хотел “Монтесито”.  Всички удобства са на ваше разположение за една приятна почивка.

Направете бързо и лесно вашата резервация на телефон +359 2 973 6246.