планиране на сватба

Най-важните етапи при планирането на сватба

Планирането на сватба е рисков процес, белязан с много емоции, напрежение, стрес и страхове, че нещо няма да е както трябва.

Кои са задължителните етапи при планирането на сватба, през които трябва да преминете?

планиране на сватба

Избор на дата за сватбата

Сред най-важните етапи при планирането на сватба е изборът на дата. От нея зависи всичко останало. Изборът на дата за сватбата е свързан с уговорка в църквата, в гражданското и после с търсене на ресторант за почерпката. Хубаво е да се има предвид денят, както и часът, сезонът. Например, лятото има повече сватби, отколкото есента и ако планирате сватба през лятото, трябва да се заемете от по-рано, за да не останете без дата. Не е за пренебрегване и фактът, че лятото е отпускарски сезон и много хора няма да присъстват, защото ще са по почивки. Хубаво обмислете коя е вашата дата за голямото събитие, защото от нея зависят всички организации при етапите на планирането.

Избор на място за сватбата

Изборът на място за сватбата е също доста трудно нещо. След като сте уточнили датата, започвате да търсите ресторант или хотел, където ще се състои събитието. Това пак е доста условно, тъй като на този етап нямате точна представа колко души ще ви потвърдят своето присъствие. Направете си груба сметка за списъка с гости. Колко точно души очаквате и ги заявете на този по-ранен етап. Информирайте се за това какво ви предлагат от мястото за сватбата и каква е финансовата стойност на всичко, след като теглите чертата.

Ако искате да празнувате сватбата си в ресторант Монтесито, разгледайте нашето предложение. Залата на ресторанта и  мултифункционална зала ще имат възможност да се обединяват в една зала и ще разполага с 550 места.

Списък с гости

Списъкът с гости е много важен, за да може да определите бюджета си за почерпката (а той никога не е малък). Колкото по-рано решите кого ще каните и каква сватба искате, толкова по-лесно ще ви е да предвидите всички разходи и препъни-камъни, които ще се появят по пътя на организацията.

Сватбени напитки

Избор на сватбен фотограф и видеооператор

Колкото по-рано изберете своя сватбен фотограф и видеооператор за големия ден, толкова по-добре. Голяма  част от сватбените фотографи са ангажирани целогодишно, така че не оставяйте този ангажимент за последния момент. Освен това, е важно сватбеният фотограф да се запознае с вас, да му кажете какво точно очаквате: какви снимки, с кого и т.н. Същото важи и за видеооператор. Уточнете времетраенето на неговия ангажимент, за да може всичко да бъде добре премислено и планирано и да липсват неприятни изненади. Все пак това е вашият голям ден и трябва да му се насладите максимално.

Разбира се, има и други важни неща, като например костюмът и роклята, прическата и грима, роклите на шаферките, цветята, музиката, менюто, украсата и интериора, тортата, картичките, но горепосочените са най-важните етапи при планирането на една сватба. Ако ги спазите, няма да изпитате съпътстващото напрежение (или поне не изцяло). То е неизбежно, но ще ви се стори като летен бриз на фона на всичко останало.

Сватбена снимка

Всъщност, планирането на сватба е приятно нещо, стига да се съобразим с всичко в най-кратки срокове. Успех, вие можете!