перфектната почивка

Наръчник за перфектната почивка

Чудили ли сте се някога каква е тайната на перфектната почивка? Е, ние ще ви я издадем! Трябва да следвате само няколко основни стъпки и ви гарантираме, че ще прекарате незабравими, релаксиращи и зареждащи почивни дни.

1. Въведете работните и домашните си задължения в ред

Не взимайте проблемите от ежедневието си с вас! Подготовката за перфектната почивка започва с осигуряване на лично спокойствие по отношение на работните задължения. Организирайте задачите в офиса си така, че те да вървят гладко дори и по време на вашето отсъствие – подсигурете се, че колегите ви ще се погрижат да няма промяна в служебните дейности. Особено ако работите с постоянни клиенти, които разчитат на вас, е важно те да не бъдат “стресирани” от вашето отсъствие.

Обърнете внимание и на домашните си задължения – ако имате домашен любимец, който няма да пътува с вас, погрижете се да намерите сигурен човек, който ще се грижи за него, докато ви няма. Съветваме ви и да си оставите един-два дни преди пътуването, в които да си останете по-дълго време вкъщи, за да може да въведете домакинството си в ред. Така през цялото време ще бъдете спокойни, че домът ви е под контрол и само ви чака да се върнете.

2. Обмислете разходите

Пресметнете не само всички сигурни разходи, но и тези, които е възможно неочаквано да възникнат. Подгответе финансите си така, че да не останете неприятно изненадани, ако се появят неочаквани плащания. Така дори и да се случи нещо, то няма да развали почивката ви.

3. Изберете хотел, който да отговаря на нуждите ви

Уверете се, че хотелът може да осигури спокойствието и комфорта, които са ви нужни за перфектна почивка. Изберете място, което освен приятна атмосфера и красив дизайн, предлага и другите неща, на които държите – игрални зали, фитнес, външен и/или вътрешен басейн, релаксиращи и спа процедури и т.н. А онези, които имат деца, знаят колко е важно и за тях да има забавление. Най-добрият детски кът определено предлага хотел Монтесито – винаги усмихнатите му аниматори ще се погрижат детето ви да изкара по-перфектна почивка и от вашата!

4. Забравете за смартфона си

Опитайте се да използвате възможно най-малко умния си телефон и релаксирайте. Забравете за всякакви снимки, селфита и социални мрежи – те само ще комерсиализират преживяванията ви!

5. Махнете думичката “трябва” от речника си

“Трябва да отслабна”, “трябва да си намеря ново гадже”, “трябва задължително да правя нови неща” – по този начин се поставяте в бойна готовност, съсредоточавате се прекалено много върху едно нещо, стресирате се и си разваляте почивката. Всичко това може да го направите и без да си го поставяте като стресираща цел.

6. Не се отдавайте на мързел

Движете се, движете се, движете се! Мързелът никога не е добра опция. Направете така, че да оползотворите качествено свободното си време, като правите всичко, за което сте си мечтали тогава, когато сте били заети с работа. Сега е моментът да се разхождате, да танцувате и да спортувате. Запомнете, че чрез активните занимания много по-бързо се премахва стресът и се възстановяват имунитетът и енергията на организма.

Учени от Университета в Кьолн дори са доказали, че след почивка, която е била изпълнена с физическа активност, следват 10 седмици, в които хормоните на стреса в организма са значително намалени, а психиката е много по-устойчива. А освен всичко друго, така се засилва и имунната система и се намалява риска от заразяване с вирусни инфекции.

7. Не се разделяйте с доброто си настроение

Тук всичко е кратко, точно и ясно – не се ядосвайте за глупости и не позволявайте на незначителни неща да развалят почивката ви! Покажете, че вие контролирате ситурацията, а не тя вас. Лепнете най-широката си усмивка и заредете всички покрай вас със страхотно настроение.

8. Почивка от почивката

Ако сте последвали нашите съвети, ще се приберете вкъщи щастливи и с напълно презаредени батерии. Съветваме ви обаче да си разпределите отпуската така, че да си оставите няколко дни за т.нар. “почивка от почивката” и бавно и постепенно да се върнете към ежедневните си задължения без да се стресирате излишно.