Избор на сватбени торти – препоръки и детайли

Когато говорим за сватба, често си мислим най-вече за организацията от гледна точка на място, избор на меню, фотограф, музика, покани, рокли, прически, халки и други. Едва в етапа на организиране се сещаме за тортата, която е изключително важна за цялостната атмосфера на сватбения ден. Ние от хотелски комплекс “Монтесито” подбрахме някои важни въпроси и препоръки, свързани с избора на сватбени торти, които да имате предвид още от самото начало. Но преди това нека да видим откъде идва традицията на сватбената торта…

Сватбени торти – традиции, влияния и история

Моментът на разрязването на тортата от младото семейство е кулминацията в сватбения ден. Най-често изборът на торта е класически – типична сметанова, която през последните години се променя в зависимост от сезона, вкуса на младоженците, както и украсата по време на самото събитие. Често цветът на тортата е тематичен, избран от булката или от сватбения агент. Откъде обаче идва традицията, свързана със сватбени торти?

Смята се, че поднасянето на торти датира още от древен Рим. Било е символ на първата храна, споделена от съпружеската двойка. Тогава обаче за разлика от днес, булката не ядяла от тортата, а само била замервана с нея. Вероятно причината за този обичай можем да търсим към култовете за плодородие.

Интересно е, че в миналото англичаните са криели пръстен в тортата, а този, който го открие, се е вярвало, че ще бъде щастлив и с късмет през цялата година. Друг известен британски обичай е свързан с хвърлянето на поднос с торта през прозореца. Ако се счупел, младоженците щели да бъдат щастливи.  Ако останел цял – бъдещето им било неясно.

За римляните се знае, че са правили солена торта от брашно, сол и вода. Като култ към плодородието тортата се чупела по време на сватбено тържество.

разрязване на тортата

Съвременните традиции са свързани с разрязването на сватбената торта от двамата младоженци. Първите две парчета са за тях, а следващите за родителите им, за кумовете и след това за всички гости. По този начин се изразява уважение и приемственост. А защо торта? – защото е сладка и предвещава безоблачен живот и много споделено щастие на бъдещото семейство.

Съвети при избора на сватбени торти

Дизайнът и изработването на сватбени торти граничи с изкуство. Експертите съветват да имаме предвид следните неща, когато организираме нашия празник.

Съобразете се със сезона

Изборът на сватбени торти все по-често се ръководи от сезона. Например, за есента и зимата са характерни торти с повече шоколад и сметана, мус и други, докато през лятото и пролетта изборът е около плодове, леки кремове и текстури.

3 месеца преди събитието да имате избрана торта

В зависимост от мащаба на Вашето събитие, хубаво е да предвидите тортата по-рано. Ако сватбата Ви е за минимум 100 души, 3 месеца по-рано трябва да сте готови със своя избор. Не отлагайте до последния момент, за да не останете без вкусния десерт.

Голяма или малка торта?

Всичко зависи от броя гости, вашето желание и модела/дизайна на торта. Ако имате 100-200 поканени гости, може би е добре да помислите за по-голяма торта, дори на етажи.

малка сватбена торта

Със или без декорации?

Отново всичко е във Ваши ръце. Ако искате тортата да има фигурки, да е по-интересна външно, изберете подходящ дизайн. Голяма част от фигурките са ядливи, така че няма да останат неопитани.

декорации сватбени торти

Красива и вкусна сватбена торта – най-добрият избор!

Разбира се, че най-добрата сватбена торта е и красива, и много вкусна. Отделете си достатъчно време, за да опитате всичко, което грабне окото Ви, но не избързвайте. Доверете се и на вкусовите си рецептори.

Хотел “Монтесито” разполага със стилна и изискана обстановка за Вашия сватбен ден. Не се колебайте да се свържете с нас, за да обсъдим всички подробности относно организацията. За нас ще е чест да бъдем Ваши домакини на този специален ден!