Храни, богати на пробиотици

Храните, съдържащи пробиотици, трябва да заемат подобаващо място в храненето ни. Те са много важни за цялостното здраве и за здравето на основните органи.

 

Значението на пробиотиците

Пробиотиците са микроорганизми, които влияят благотворно на храносмилането, на сърцето и на нервната система. Имунната система се поддържа в добро състояние, организмът не се поддава на чести настинки и грип.

Много се говори за връзката на цялостното здраве и добрата чревна флора. Поддържането на тази флора е възможно с включване на достатъчно съдържащи пробиотици храни в ежедневното хранене.

При консумиране на храни, които не съдържат пробиотици в необходимото количество, се появяват здравословни проблеми: смущения в храносмилането, автоимунни и кожни заболявания и други.

Пробиотиците включват различни видове, от които най-популярен е Lactobacillus bulgaricus. Трябва се консумират храни, които съдържат тези видове, за поддържане на цялостното здраве. За изготвяне на такава диета трябва да се консултирате със специалист нутриционист.

Нека да разгледаме някои от най-богатите на пробиотици храни.

 

Кисело мляко

Това е една от най-препоръчваните храни, богати на естествени пробиотици. Полезно е за здравето на костите, както и при високо кръвно налягане. Това е подходяща храна дори за хора, страдащи от непоносимост към лактоза, защото бактериите трансформират част от лактозата в млечна киселина.

 

Кефир

Пренесен от Русия и Турция, този ферментирал продукт е все по-популярен и у нас. Кефирените зърна съдържат млечнокисели бактерии, които подобряват здравето на костите, спомагат за добро храносмилане. Те съдържат няколко основни вида полезни бактерии

 

Маслини

Осолените маслини също съдържат полезни бактерии. Те са полезни за храносмилането, за пречистването на черния дроб, както и за здравето на сърцето.

 

Ябълков оцет

Той е продукт на ферментация – на ябълки във вода, с добавяне на захар. Препоръчва се не само за овкусяване на салати и ястия, но и като източник на пробиотици, за контрол на кръвното налягане и на холестерола.

 

Сирена

Източници на пробиотици са ферментирали и отлежали сирена, като пармезан, гауда, моцарела, чедър. Те съдържат и калций, витамин B12, селен и фосфор.

 

Грижете се за здравето си с консумиране на съдържащи пробиотици храни

За добро здраве са необходими ежедневни грижи, включително подбор на храните, които осигуряват на организма ценни вещества и пробиотици.

При пазаруване подбирайте такива храни, за да осигурите здравословна диета на семейството. Този подбор е важен и при обяд или вечеря в ресторант. Ще ви препоръчаме ястия, богати на пробиотици, от менюто на любимия на много столичани и гости на столицата ресторант Монтесито.

романтични менюта в ресторант Монтесито

 

Започнете със салата или предястие, в които са включени съдържащи пробиотици продукти. Ще бъдете очаровани от богатия избор:

– ориенталска салата с белени домати, патладжан, рукола, печена чушка, маслинена паста, песто и моцарела;

– капрезе – популярната салата с домати, моцарела и босилек;

– гръцка салата – с домати, чушки, краставици, лук, маслини и билково сирене;

– предястие с тарама хайвер и маслинова паста върху брускети;

– още едно предястие с брускети и домати, моцарела, пармезан и прошуто;

– меландзане моцарела – домати, маринован патладжан, моцарела и песто дженовезе;

– все по-предпочитаната комбинация от козе сирене с мед и портокал, поръсено с филирани бадеми.

За основно ястие може да изберете ризото със зеленчуци, прошуто, пармезан и песто дженовезе, или друг вид ризото – комбинирано със скариди, пармезан и тиквички. За лчбителите на морски дарове е ризотото „Морски дар“, допълнено с пармезан и пресни билки.

Почитателите на паста ще бъдат изкушени от предложението за равиоли със спанак, рикота, пармезан и чери домати, както и от комбинацията от спагети, доматен сос, пармезан и билков зехтин. Морски дарове са допълнението към талиателе „Вкусът на морето“, а освен тях са добавени домати конкасе, пармезан и пресни билки.

За любителите на месни ястия също има подходящо гурме ястие – медальони от свинско бонфиле, с моцарела и гриловани тиквички.

Обядът и вечерята в ресторант Монтесито са не само изкушаващи с вкусните ястия, но и дават възможност да набавите така важните пробиотици на организма си с избор на ястия от разнообразното меню на ресторанта.