Стилове в плуването

Плуването е изключително полезен спорт, по време на който тренираме всичките си мускули. То изисква голямо усилие, но благодарение на водата умората и напрежението не се усещат толкова силно. Освен това не ни става горещо и не се потим както във фитнеса. Плуването е вид аеробно упражнение, което не носи риск за ставите както повечето други спортни дисциплини. То е начин за раздвижване, релакс и поддържане на формата.

Различаваме четири основни стила плуване – кроул, гръб, бътерфлай, бруст. Всеки един от тях има различна техника и степен на трудност.

 

Кроул

Това е плуване в свободен стил и е най-бързият от всички варианти. Коленете са изпънати, краката са в шпиц, а движенията на ръцете имат следната последователност:

 • протягане – протягаме се напред като ръката е свита в лакътя;
 • задържане – палецът влиза във водата, изправяме дланта, така че пръстите да се плъзгат по водата;
 • подготовка за загребване – свиваме ръката в лакътя като върховете на пръстите се накланят надолу и сочат дъното на басейна;
 • загребване – изтласкваме водата с дланта си назад;
 • отпускане – изваждаме ръката от водата, отпускаме я и я свиваме в лакътя;

Този стил е подходящ за начинаещи в плуването, тъй като дава усещане за стабилност и контрол и се учи бързо.

 

Гръб

При този стил движенията са подобни както при кроул, но разликата е в това, че тялото е по гръб във водата. Дишането е улеснено, тъй като носът и устата са винаги над повърхността и упражнението обикновено се извършва с лекота дори от неопитни плувци. Разходът на енергия е почти същия като при кроул.

 

Бътерфлай

Другото му име е делфин, тъй като движенията на краката са като вълна и наподобяват движенията на делфин, който плува във водата. Протягаме ръцете максимално напред и загребваме с двете едновременно. Загребването наподобява полукръг. Този стил е подходящ за изгаряне на много калории и извайване на гърба, раменете и гърдите. Практикува се от запалени плувци и професионални състезатели.

 

Бруст

Това е масов, сравнително бавен стил на плуване, който се използва главно за разпускане и почивка. Движения на краката:

 • свиваме краката с максимално раздалечени колене, петите се допират, пръстите са в контрашпиц и сочат настрани;
 • разгъваме краката все едно ще правим шпагат;
 • събираме краката с опънати колене на повърхността;

Движения на ръцете:

 • протягаме ръце напред като дланите сочат към дъното;
 • свиваме ръцете леко в лактите и ги завъртаме така, че пръстите да сочат дъното, а дланите назад;
 • изтласкваме водата назад и обръщаме дланите към гърдите;
 • завъртаме дланите, така че да сочат дъното на басейна и протягаме ръце напред;

 

Ако и вие искате да усъвършенствате вашия стил на плуване и да усвоите различни техники, заповядайте в Комплекс Монтесито. Всеки делничен ден се предлага професионално обучение по плуване за деца и възрастни в открит басейн с площ от 315 кв.м.

басейнът на комплекс Монтесито

 

Ако желаете да разпуснете от забързаното ежедневие, също сте добре дошли! Има и детски басейн, така че ще осигурите отмора и забавление за цялото семейство. Край басейнът има плажен бар, а допълнително се предлагат чадъри, шезлонги, хавлии, гардероб, сейф касети.