Популярни туристически обекти в центъра на София

Ако ви предстои посещение на София или пък живеете там и очаквате гости, не пропускайте да разгледате най-популярните забележителности в центъра на столицата.

 

Храм паметник “Свети Александър Невски”

Катедралният храм “Свети Александър Невски” е най-голямата православна църква в България. Проектиран, построен и изографисан е от български и руски специалисти, а средствата за изграждането му са събрани от дарения от българския народ. Построен е в периода 1882-1912 година, а през 1955 е обявен за паметник на културата с национално значение.

 

Национален дворец на културата

НДК е национален културен център за изложби, конференции и специални събития. Това е най-големият конгресен център в Югоизточна Европа. Сградата се състои от 8 етажа и 3 подземни нива, включва 13 зали и 55 конферентни помещения с капацитет от 100 до 4000 места.

 

Народен театър “Иван Вазов”

Народният театър е една от емблематичните сгради на София, заедно с фонтана и градинката пред него, която винаги е пълна с хора. Строежът на сградата започва през 1904 година, а театърът отваря врати през 1907 година. В следствие на голям пожар и бомбардировки през Втората световна война сградата претърпява няколко реставрации. Днес Народният театър “Иван Вазов” е културното сърце на столицата. Той е място за изкуство, за срещи, за разходки и прекрасни фотосесии.

 

Софийска синагога

Софийската синагога е построена и открита през 1909 година. Тя е най-голямата на Балканския полуостров и трета по големина в Европа. Архитектурата й е наистина интересна и заслужава да се види. Храмът се състои от централна куполна постройка и притвор. Основния полилей тежи два тона и е най-големият в страната. От 1992 година на втория етаж на синагогата е разположен Еврейският исторически музей.

 

Национален музей “Земята и хората”

“Земята и хората” е един от големите минераложки музеи в света. Представя минералното царство на Земята на площ от 4000 кв.м. Разполага с изложбени зали, зала за конференции и прожекции, видеозала, геоложки кабинет, библиотека, научен архив, фотостудио, геоложка лаборатория. В него могат да се видят кристали и скъпоценни камъни, налични само на няколко места в света.

 

Национална художествена галерия

Националната художествена галерия е музей на българското изобразително изкуство. Създадена е през 1948 година и представя над 50 000 художествени творби – живопис, скулптура, графика, икони, стенописни фрагменти и ръкописи.

 

Храм “Света София”

Църквата “Света София” е най-стария религиозен храм в столицата, който се издига на територията й още от шести век. И до днес тя пази доказателства за богата си история, а през 1995 година е обявена за паметник на културата.

 

Национален природонаучен музей

Създаден през 1889 година, Националният природонаучен музей е най-стария музей в България. Нарежда се сред музеите с най-богата експозиция на Балканския полуостров. Експозицията е разположена на 4 етажа и включва кристали, минерали, изкопаеми животни и растения, риби и птици.

 

Комплекс Монтесито – удобно място за отсядане в София

Ако се чудите къде да отседнете или да настаните вашите гости в София, заповядайте в Комплекс Монтесито.

 

На 8-10 км. от хотела се намират някои от най-популярните забележителности – Храм паметник “Свети Александър Невски”, Национален исторически музей, Народен театър “Иван Вазов”, Национален Дворец на Културата и други. Комплексът предлага удобни стаи с елегантен интериор и всичко необходимо за вашия комфорт. На разположение са още изискан ресторант с интернационална кухня, лятна градина, детски кът, басейн, две зали, подходящи за конференции, тържества, конгреси, семинари и коктейли.