Най-интересните туристически маршрути на Витоша

Жителите и гостите на София разполагат с чудесен вариант за екотуризъм и разходка на свеж въздух по всяко време на годината. Витоша е лесно достъпна с кола, автобус или лифт и разполага с добре маркирани и леки пътеки, подходящи за всички, дори и за децата.

Ето кои са най-популярните и интересни туристически маршрути на Витоша.

 

Панорамна пътека Бистрица – Железница

Това е една от приятните и лежерни разходки, които може да си направите из околностите на столицата. Маршрутът е дълъг 4.3 км и почти изцяло равен. Преминава през иглолистни и широколистни гори, има пейки и беседки, на които може да си починете и да хапнете. По пътеката може да стигнете по два начина. От центъра на село Железница се огледайте за жълта табела, от която ще поемете нагоре покрай реката. В края на селото завивате на дясно и поемате по пътеката. Другият вариант е на кръстовището в центъра на Бистрица да завиете на дясно и след около 2 км ще видите началото на панорамната пътека.

 

Златните мостове – Копитото

Маршрутът е подходящ за лека и кратка разходка. Тръгнете покрай бистро „Златните мостове“ и поемете по алеята за хижа Момина сълза и хижа Планинец. След около 20 минути вървене пътя преминава през гора. Там се намира и табелата към Копитото. Целия преход продължава около час, а от Копитото гледката е много красива, вижда се цяла София.

 

Пътека на здравето край село Кладница

Пътеката започва от голям завой след село Кладница. След него има място, удобно за паркинг. Пътеката лъкатуши покрай реката, където могат да се видят няколко малки водопада. На много места има пейки. Целия маршрут се минава за около час без почивките.

 

Боянски водопад

Отправна точка за маршрута е горния край на столичния квартал Бояна. Пътеките, които водят до Боянския водопад са две – едната е по-дълга, но много лесна за ходене, върви се около час и половина. Другата е по-кратка, но на места доста стръмна и по нея ходенето е по-трудно. Ако искате да удължите разходката си с около 30 минути може да посетите и Боянското езеро. Препоръчваме посещение през пролетта, когато водопадът е най-пълноводен, или през лятото, за да се разхладите в жегите.

Копитото – връх Камен дел

Маршрутът започва от телевизионната кула в местността Копитото, до която можете да стигнете с кола. До паркинга има табела, която показва накъде да тръгнете. Минавате през хижа Момина скала, след което пътеката върви стръмно нагоре към хижа Средец. От нея се открива и гледката към върха. Връх Камен дел е висок 1862 м и от него се откпива прекрасна гледка към София. Маршрутът е сравнително лесен и може да се мине за 2 ч среден ход.

 

Комплекс Монтесито – удобен изходен пункт за разходки на Витоша

открит басейн

Ако сте решили да се насладите на природата и чистия планински въздух по някои от маршрутите на Витоша, препоръчваме ви място за отсядане и изходен пункт – Комплекс Монтесито. Неговото удобно местоположение ви позволява бързо придвижване с автобус или кола до всяка точка на града. А когато се върнете приятно изморени след планинския туризъм ще може да се насладите на удобни стаи, елегантен ресторант и градина с вкусна храна и приятен басейн с кристално чиста вода.