Най-интересните туристически маршрути в Лозенска планина

Приятна почивка през уикенда близо до София, с ходене, без да се преодоляват задъхващи стръмнини, чудесен маршрут за цялото семейство – това е примамливо предложение, на което никой не може да устои! Този лек поход, с наслада от зеленината на природата и посещаване на манастир, както и на исторически места, е изкушение и за гостите на столицата. Подарете си незабравими преживявания с разходка по екопътеката „Лозенска планина“, тръгваща от с. Лозен, или изберете като отправна точка Пасарел – от южната страна на планината, или Нови хан – също от северната.

Нека разгледаме най-интересните места, които може да ни предложи Лозенската планина.

 

Върхове, стръмни и полегати склонове

Това е покрита с гори и лека за преодоляване планина, чийто трети по височина връх Половрак – 1182 метра, е разположен по средата на добре маркираната екопътека. Най-високият връх на планината го превишава със съвсем малко – извисява се на 1190 метра. Тези върхове, заедно с втория по височина – Лалина могила (1188 метра), се намират в северния дял на Лозенска планина. Северните му склонове и тези, които се спускат към река Искър, са стръмни. Ако търсите поляни и плавно полегати местности, набележете си маршрут към река Ракита.

 

Манастири

Манастирите пазят вярата и миналото ни, свързани са с нашата история и култура.

В сравнително малката Лозенска планина можете да посетите четири манастира:

  • Манастир „Свети Никола Летни“ близо до Панчарево, известен още и като Урвишки манастир
  • Германски манастир – носещ името на Свети Йоан Рилски;
  • Лозенски манастир „Свети Спас“;
  • Пасарелски манастир „Свети Свети Петър и Павел“.

 

 

Паметници

Ако тръгнете от Пасарел, в местността Стражарски дол, в близост до вилната зона, ще видите паметника на летеца Димитър Списаревски, известен с първия осъществен авиационен таран в историята ни.

Изберете ли екопътеката от с. Лозен, когато стигнете до връх Половрак, в подножието му е важно да посетите паметника на неизвестен четник от четата на Бенковски.

 

Екопътека „Лозенска планина“

Това е най-предпочитаният маршрут, защото е добре маркиран и дори да минавате по него за първи път, няма да се заблудите.

Единият вариант е да се тръгне от Долни Лозен и да се стигне до края на екопътеката – Долни Пасарел, а другият е в обратна посока. Маршрутът преминава по черни пътища  горски пътеки.

 

Тръгвайки от Долни Лозен, от учебния център на БЧК – началната точка на екопътеката, ще минете край Ловджийската чешма, а скоро след нея – и до манастирс „Свети Спас“. От тук се открива чудесна панорама на Софийското поле и в далечината Стара планина. По-нататък, след местност с поляни и беседки, пътят навлиза в гората и преди връх Половрак е мемориалният комплекс на незнайния четник от четата на Бенковски. „Половрак“ на древнотракийски означава „орлов поглед“. Ще се убедите в подходящото название, като се насладите на панорамата към Витоша, Рила, Верила и части от столицата.

Следва слизане от връх Половрак, покрай заслона под върха, следвайки маркировката, тъй като южният склон е осеян с плетеница от пътеки.

Когато достигнете до рекичката, се налага тя да се прескача няколко пъти, за д се следва маршрутът. Тук е и мемориалът на летеца Димитър Списаревски. Врязал се във вражески самолет по време на бомбардировките на столицата. Мемориалът е изграден на мястото, където са паднали останките от самолета на Списаревски. Малко след язовир Пасарел е въженият мост, след който е спирката на автобуса за София – №3.

 

Хотел в близост до Лозенска планина

За да се разходите из Лозенска планина, ако не сте от София, ви препоръчваме да изберете хотел с всички удобства, в който да си починете след изпълнен с приятни преживявания ден в тази живописна планина. Хотел Монтесито предлага стаи предразполагащи за почивка, ресторант с разнообразно меню, а през летния сезон ще ви изкуши откритият басейн, до който има и детско басейнче.

Хотел с безплатен басейн в София

 

От Цариградско шосе, на което е разположен хотелът, лесно се достига до изходния пункт за екопътеката – Долни Лозен. С градски транспорт той бързо се достига и от центъра на столицата, така че и след слизане от южната страна ще имате удобна връзка до хотел Монтесито.