Места за селски и еко туризъм около София

Ако търсите красива природа и чист въздух, то най-вероятно бихте предпочели да се отдадете на селски и еко туризъм около София.

В тази статия ще разгледаме няколко места за селски и еко туризъм около София. По този начин ще можете да почувствате силата на селото и да релаксирате в приятна обстановка.

 

Село Железница

Село Железница се намира на юг от столицата и пленява със своята красота. Само на 23 км от центъра на София се простира това очарователно място, което е сгушено в източните склонове на Витоша. Историята гласи, че селището наследява името си от с. Железница – Благоевградско, където по времето на турското робство са били прогонени неговите жители и те са се настанили тук.

Село Железница е разположено на 7 км на север от Бистрица и на 11 км. от с. Плана. Посетителите могат да видят Тракийски светилища и останки от древни църкви и манастири. Наоколо има много зеленина и спокойствие, а въздухът е просто прекрасен.

На няколко стотин метра от селото се намират известните минерални извори, които заради топлата си вода могат да бъдат използвани целогодишно. Водата е подходяща както за къпане, така и за пиене.

 

Село Гинци

Село Гинци е разположено в западната част на Стара Планина на около 50 км от София и през него минава пътят от София за Монтана и Видин през прохода Петрохан.

Освен дивната природа, може видите река Нишава, която минава през селото и стига до Сърбия. Това е и най-голямото по дължина село в България, простиращо се на цели 15 километра. Къщите и вилите са построени на голяма височина.

 

Село Пещера

Ако търсите село, което съчетава природни забележителности, история и свежест, то тогава можете да отидете в Пещера, което се намира в община Земен, област Перник. Селото е на 70 км от София и предоставя множество възможности за отмора. Това е и едно от най-старите села в областта. Предполага се, че името на селото произхожда от пещерата в близост до водопада Калугерска дупка.

Село Пещера е разположено от двете страни на р. Треклянска, която разделя планините Земен и Рудини. Това е едно от малкото села около София, които предлагат страхотни възможности за излет.

 

Село Церово

Церово е разположено в Искърското дефиле, на 6 км от град Своге. Посетителите могат да се насладят на бреговете на река Искър и други превъзходни гледки. Близо до линията София – Мездра се намира природната забележителност Джуглата, която представлява скала във формата на човешка глава. Освен това, можете да попаднете и на няколко пещери, сред които Водната пещера, Маяница и Говорът на водата.

В Церово живеят около 1500 души. Могат да се видят прекрасни къщи и вили, както и по-стари постройки от миналото.

 

Хотел Монтесито – изходен пункт за селски и еко туризъм около София

Комплекс Монтесито е разположен на комуникативно място в източната част на столицата, и е подходящо място, където да отседнете, преди да отпътувате за места около София. Хотелът разполага с голям ресторант, басейн, детски кът и зали под наем. Той е изходен пункт за много туристи, които желаят да посетят близки села.

Басейнът на Комплекс Монтесито