Басейни за отдих

Лятно плуване в басейн – за отмора, спорт, лечение и пълноценна почивка

Басейните са приятна част от всяка ваканция, както и редовно развлечение през свободното време. Най-често потапянето в басейна е за разхлаждане, отмора, а плуването е любим спорт през всеки сезон.

Използването на открит басейн е възможно почти през цялата година, а с осигуряване на покритие за студеното време басейнът се трансформира в закрит и така може да се посещава по всяко време.

Басейните се използват за уроци по плуване, независимо от това, дали са в населено място далече от море, или са в морски град. В басейн се осигурява по-спокойна среда и подходящи условия за постепенно овладяване на уменията за плуване. Такива басейни са особено популярни сред децата.

 

Басейни за отдих

В много фитнес центрове, частни клубове и хотели се изграждат басейни, които се използват основно за отдих. За елитните хотели наличието на басейн в комплекса е задължително.

 

открит басейн

 

Басейни за лечебни процедури

В басейните с лечебни води при санаториуми и комплекси за балнеолечение се провеждат оздравителни процедури. На лекуващите се се определят процедури с горещи вани, за да се постигне лечебен ефект. С минерални води с различен състав се лекуват различни заболявания.

 

Басейни за лечебни процедури

 

Най-големият басейн в света

Според Книгата за рекордите на Гинес най-големият басейн в света се намира в Чили, в Алгаробо. Той е с дължина 1013 метра, а площта му е 8 хектара. Най-дълбоката му част е 3,5 метра. Построен е през 2006 година. Ьь

 

Най-големият басейн в света

 

„Безкраен“ басейн

Познат също като „инфинити“ басейн, той е с използване на визуален ефект на „безкрайност“ на водната площ. Това се постига с построяване на басейна в съседство с езеро, залив, океан. Така се получава илюзията за простиране на водната площ до хоризонта.

 

„инфинити“ басейн

 

Размери на басейните за обществено ползване

Обикновено дължината на такива басейни е 25 или 50 метра, а ширината от 10 до 50 метра. Дълбочината е от 1 до 2 метра. Детските басейни са с дълбочина от 0,3 до 1,2 метра.

 

Хотел с басейн

Къпането и плуването са развлечения и отмора. Затова при пътуване туристите и пътуващите в командировки търсят хотел с басейн. Така може да се съчетае почивката или работното посещение в друг град с релаксиращи процедури край басейна и плуване в него.

Децата също се наслаждават на възможностите за къпане в малък басейн. Когато към хотелския басейн има и детско басейнче, това прави почивката на семейство с деца още по-приятна.

 

Хотел с басейн

 

Хотел Монтесито предлага басейн с детско басейнче към него

Както за столичани, така и за гости на София хотел Монтесито, разположен близо до летището на столицата, предлага не само удобни стаи, но и басейн, който работи през топлия сезон. До него има шезлонги и чадъри.

Басейнът е с площ от 315 квадратни метра. Отворен е за ползване всеки ден от 9 часа сутринта до 7 часа вечерта. Ползването му е безплатно за гостите на хотела. Цените за другите посетители са както следва:

  • Деца до 5-годишна възраст се допускат безплатно.
  • Децата на възраст от 6 до 12 години заплащат 10 лева на ден, а в събота и неделя – 15 лева.
  • За възрастни таксата е 15 лева на ден, а в събота и неделя – 20 лева.

За допълнително удобство може да се ползва гардероб с ключ и да се вземе хавлия под наем. За съхраняване на ценности може да се наеме сейф. За ключа за гардероб и за сейф, както и за хавлия, се плаща депозит, който се възстановява при връщането им.

До басейна има и детско басейнче за малките гости на хотела.

Удобството на хотел с басейн е несъмнено. Това удобство радва гостите на хотел Монтесито и столичани, които идват тук да плуват, да правят слънчеви бани и да водят децата си на уроци по плуване.