Как да научим детето да плува

Да научим детето да плува е не само полезно и приятно за него, но е важно и за безопасността му. Плуването доказано подобрява концентрацията, самоувереността, дишането и имунитета, укрепва мускулатурата, забавно е и е част от здравословния живот.

 

Запишете го на уроци по плуване

Несъмнено най-добрия и безопасен начин да научите детето си да плува е да се доверите на професионален треньор и да го запишете на уроци по плуване. Това може да направите в Комплекс Монтесито, където се провеждат уроци за деца и възрастни всеки делничен ден. Комплексът разполага с голям открит басейн, както и с детски такъв, бар, ресторант с приятно озеленена градина. Професионалните уроци ще помогнат на детето ви да усвои основни техники за плуване, за да сте спокойни за неговата сигурност във водата.

уроци по плуване

 

Водни игри

Ако детето ви се страхува от водата може да му помогнете да свикне с нея като започнете с лесни и приятни игри – пръскане, гоненица, игра с топка. Може да използвате басейн с играчки за най-малките деца, да събирате миди и камъчета или да строите пясъчни кули на брега, така че детето да се мокри без да е потопено във вода. Водата трябва да се превърне в приятна и естествена среда, от която малчуганът не изпитва страх.

 

Научете го на основни правила за безопасност

Детето трябва да знае, че не бива да вдишва и гълта водата, а да я изплюе ако случайно попадне в устата му. Обяснете му как да задържа дъха си.

 

Първото потапяне

След като детето се чувства спокойно и сигурно във водата, може да започнете обучението по потапяне. Поемете заедно въздух, задръжте го и след като тренирате упражнението няколко пъти, потопете лицата си за кратко във водата. Вижте реакцията на детето, то не трябва да изглежда твърде уплашено, още по-малко паникьосано. Ако е така, изчакайте няколко дни и опитайте пак.

 

Усвояване на техники

Ако детето се чувства комфортно във водата, умее да задържа дъха си и не се притеснява да се потопи, може да започнете обучението с различни упражнения за плуване. Те са подходящи след навършване на 4-годишна възраст. Използвайте спасителна жилетка или поне ръкави. Ако малчуганът не обича да му влиза вода в очите, сложете му очила за плуване. Поставете детето по корем и го накарайте да образува сърце с ръце върху водната повърхност. За целта трябва да изпъне дланите си напред, да ги разтвори широко настрани и да ги съедини долу. Хванете детето за ръце, накарайте го да покаже как жабката движи краката си. За усвояване на по-сложни техники и различни стилове плуване се обърнете към професионалист.

 

Какво да не правим

  • Не хвърляйте детето насилствено във водата без негово съгласие. Когато е неподготвено, то ще изпита истински ужас, и дори може да развие траен страх от водата.
  • Не поставяйте дете, което не може да плува по гръб във водата, тъй като в тази позиция то е беззащитно и може сериозно да се уплаши. Детето ще усвои плуването по гръб едва когато се почувства достатъчно уверено във водата.

Не бързайте – не се опитвайте на всяка цена да научите детето да плува за една седмица на морето. Възможно е точно в този момент дребосъкът да не е готов за това. Бъдете търпеливи, плуването трябва да е забавно и позитивно, а не да предизвиква неприятни емоции.