Исторически места около София

Историческите места около София, които непременно трябва да посетите, са от интерес не само за столичани, но и за всички българи. Те пазят спомени за далечни векове, в които строители на крепости и манастири са създавали условия за защита на населението и запазване на вярата и културата, за да можем днес да се гордеем с обекти, известни и в чужбина. В близост до София са два от обектите, включени в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО – Боянската църква и Рилският манастир.

Ето най-интересните исторически обекти около столицата, които непременно трябва да посетите.

 

Боянската църква

Тази старинна църква, построена през 11 век, се намира в квартал Бояна, в подножието на Витоша. Църквата е на два етажа, в първия от които се помещава крипта, а на втория е семеен параклис. Включена е в списъка на ЮНЕСКО заради уникалните си стенописи, изобразяващи средновековието. Те са над 240 на брой и впечатляват с майсторството на детайлното изобразяване на сцените. Църквата е отворена за посетители всеки ден.

 

Рилският манастир

Манастирът, още един обект от списъка на ЮНЕСКО, се намира на 118 км от столицата. Построен е през 10 век на мястото на стара костница. Най-старата запазена сграда в комплекса е Хрельовата кула, на върха на която се намира параклисът „Свето Преображение“, с фрески от 14 век. В близост до манастирския комплекс е последната обител на основателя му – светеца Иван Рилски.

 

Царска Бистрица

На 70 км от столицата, над курорта Боровец, е разположена Царска Бистрица, забележителна с бившия дворец на владетелите от Третото българско царство. Трябва да имате предвид, че дните от понеделник до сряда са почивни за обекта.

 

Копривщица

На 105 км от София любимо място за посещения е градът-музей Копривщица. Калдъръмените улички и старинните сгради, някои от които са музеи, разказват за славни времена, за добруване и процъфтяване на занаяти и култура.

 

Шишманово кале

На 65 км от столицата, в близост до Самоков, се намират останките на крепостта Шишманово кале. Тук е била и последната битка на цар Иван Шишман. В античността и средновековието това е бил впечатляващ комплекс, но през 14 век е бил разрушен от турците.

 

 

Цари Мали град

На 15 км от Самоков и 53 км от столицата се намира римската крепост Цари Мали град. Тук са открити и останки на християнски храмове. Реконструираният комплекс, с реставрирани северна, южна и източна крепостни стени и три кули, е открит през 2013 година. Той обхваща крепост от късноантичния период и църковен комплекс с реконструирана църква, датираща от 14 век. Почивните дни са понеделник и вторник.

 

Хотел в София за нощувки с всички удобства

За да посетите тези важни за нашата история обекти, резервирайте хотел в София, в близост до центъра на столицата, със стаи категория лукс и ресторант с разнообразна кухня. Комплекс Монтесито е един много добър избор – с еднинични, двойни и тройни стаи лукс и изискана обстановка в ресторанта, в който можете да поръчате от разнообразното меню от любими месни и вегетариански специалитети, десерти, напитки. Вечерта можете да се отдадете на танци на дансинга, над който отварящият се покрив ще ви разкрива нощното звездно небе.

луксозен ресторант в софия

През лятото ви очаква и откритият басейн на комплекса, до който е разположен и барът.

Посещенията на историческите места край София ще допълнят почивката ви с нови знания за славната ни история. За пълноценния ви отдих ще допринесе и престоят в комплекс Монтесито.