Интересни маршрути в Стара планина в близост до София

Почивните дни за любителите на отдиха на чист въздух са и периоди на опознаване на нови кътчета от красивата ни природа. Западна Стара планина, в близост до столицата, е пълна с такива кътчета, с маршрути, които обещават незабравими часове на наслада от уникални гледки – гори, върхове, водопади.

Интересните маршрути в този дял на планината са много. Ще ви препоръчаме няколко – от Гара Бов, от Враца и от Белоградчик.

 

Гара Бов – екопътека „Под камико“

От Гара Бов започват два интересни маршрута. Единият започва при футболния стадион на гарата, следва реката, за да достигне водопада „Под камико“, а след това се спуска надолу до чешма и останките на манастира „Свети Архангел Михаил” и завършва при стадиона. Дължината на маршрута е малко повече от 9 километра – изминаването му може да отнеме до 2 часа.

 

Гара Бов – Вазова екопътека

Този маршрут е до водопада Скакля, любимо място на Иван Вазов. Водопадът е впечатляващ с височината, от която пада водата – 120 метра. Разходката от гарата до водопада отнема около час и половина.

 

Горска пътека на приказките

Ще започнем с Горската пътека на приказките, която е особено интересна за децата. Тя започва от местността Горски дом, преди хижа Пършевица. Маршрутът е кръгов и разходката по него продължава около 2 часа. Очакват ви срещи с приказни герои, ще видите къщата на Баба Яга, както и много животни – герои в приказките.

 

Екопътека Боров камък

Този маршрут също се намира във Врачанския Балкан. Започва от село Згориград. По него има няколко стръмни участъка, преминаването през които е улеснено със стълби и мостове. Най-интересният обект е водопадът Боров камък, водата на който пада от 63 метра. Пътеката стига до най-горната част на водопада, а след това продължава до местността Кръстанова могила, от където може да се продължи до хижите Пършевица и Околчица.

 

София – Враца – водопад Женската вода – село Медковец

От град Враца маршрутът преминава през Манастирски дол, достига до водопад Женската вода, до който има беседка за отдих. След това се продължава по пътеката за Околчица и медковската пътека, за да достигне Враца. Този маршрут е по-дълъг и труден, за него трябва да се предвидят поне 4 часа.

 

София – Вратцата – водопад Скакля

Изходният пункт за този маршрут е проходът Вратцата. Общо взето теренът не е труден, но преминаването отнема около 5 часа. Пътеката е добре маркирана и преминава през хубава гора, за да излезе на билото. От там трябва да се поеме на изток. Поставена е информационна табела. След това има стръмен участък на спускане с маркировка по камъните в началото. В края на стръмния склон има чешма и пейки. Маршрутът завършва в покрайнините на Враца.

 

София – Враца – Връх Марков камък – водопад Скакля – Враца

От Враца маршрутът следва посоката за прохода Вратцата. Малко след този проход има табела „Врачански карст“. От ляво на табелата започва изкачване. Маршрутът следва коритото на пресъхналата река. Достига се до чешма, а след като пътеката излезе от гората, се достига до заслон. От това място започва пътеката до връх Марков камък – това е разположеният отдясно от двата върха, които се виждат. След спускане се достига до водопад Скакля, а по-надолу пътеката преминава край развалините на мандра и достига до римски път, който води до Враца.

 

София – Белоградчик – Екопътека „Лепеница“

Маршрутът започва от Белоградчик. Началото на екопътеката е маркирано с червена стрелка. Самата тя е добре маркирана и достига до пещерата Лепеница. За изминаването на маршрута е необходим около час. Той се препоръчва и заради красивите гледки към Белоградчишките скали.

 

Комплекс Монтесито – изходен пункт за екскурзии в Западна Стара планина

Не само столичани, но и гостите на столицата могат да опознаят красотите на Западна Стара Планина по време на почивката си. Отседнете в бутиковия хотел на Комплекс Монтесито, с богато и разнообразно меню в ресторанта, изкушаваща лятна градина и открит басейн.

хотел с открит басейн

 

Комплексът се намира на булевард „Цариградско шосе“, с удобни транспортни връзки с центъра на града, от където можете да вземете автобус или влак до изходните пунктове на маршрутите. Ако сте със собствен транспорт, мястото също е удобно за достигане до изходните пунктове с кола, от където можете да следвате пешеходните маршрути.