Басейн

Изисквания към плувните басейни в България

Ако търсите зареждащо с ваканционно настроение място, то посещението на плувен басейн е добър избор, тъй като може да предложи пълноценни преживявания и забавления за цялото семейство. Критериите, на които трябва да отговаря един плувен басейн са регламентирани в действащата у нас нормативна уредба, която е в съответствие с европейските стандарти.

Те описват изискванията за проектиране, функциониране и безопасност на обектите, като пълният набор от документи се предлага от Българския институт по стандартизация (БИС). В тях са разписани правилата за изпитване на оборудването и съоръженията, монтирани в басейните, както и нормите за физико-химичния състав на водата, нейното качество и предписанията за дезинфекция.

 

Какво включва поддръжката на плувния басейн

Тя е насочена към повишаване на енергийната ефективност и оптимизиране на разходите за управление на обектите, но най-вече към осигуряване на безопасност и качествена услуга за хората. За тази цел всички, които стопанисват плувни басейни, са длъжни да се грижат за:

  • хигиената – постоянно следене на микробиологичния и химичния състав на водата, проверка за допустимите норми на хлор и други елементи, да не съдържа токсични вещества, както и амоняк, нитрити, манган и желязо над разрешените стойности;
  • дезинфекцията на санитарни помещения – постоянно почистване на съблекални и места с душове, през които е задължително преминаването преди влизане в басейна;
  • безопасността – осигуряване на медицинско лице за оказване на спешна помощ при необходимост, както и на спасител, когато дължината и повърхността на басейна надвишават определени размери;
  • информацията – поставяне на обозначителни табели на видно място, посочване на дълбочината на басейна, описание на наличните съоръжения, правилата за тяхното използване и т.н.;

Когато водата е замърсена или не отговаря на задължителните показатели, басейнът може да бъде временно затворен. Здравният контрол се осъществява от Регионалните здравни инспекции (РЗИ) по места, които правят проверки по всяко време, без предупреждение.

 

Какви са правилата при къпане в плувен басейн

Има няколко простички правила, които всеки трябва да спазва, за да се предпази от неприятни последствия. На първо място са хигиенните навици – задължително минаване под душа преди плуване, използване на лични вещи, като кърпи, козметика, чехли и др. Препоръчително е да няма драстични температурни разлики между водата и външните атмосферни условия, защото рязката промяна може да доведе до стрес за организма.

Възможни са конструктивни особености или пък неизправности по дъното на басейна, което налага повишено внимание при първоначалния обход под вода. При някакъв здравословен проблем или временно неразположение, е добре да се избягва плуване в басейн. Същото важи и след обилно хапване или употреба на алкохол. Когато служителите, ангажирани с медицинското обслужване, забележат пияни хора или такива с неадекватно поведение, те са длъжни да предприемат мерки за извеждането им от обекта.

 

Как да изберете подходящия плувен басейн

Откритият басейн е истинско удоволствие за малки и големи. За децата е възможност за нови, любими игри, а за възрастните е сигурно бягство от ежедневния работен график. Когато локацията е удобна, а басейнът е с искрящо чиста вода и комфортно оборудване, приятните изживявания са гарантирани. Ако търсите подобно място с бърз достъп от всяка точка в София, доверете се на комплекс Монтесито.

 

Очаква ви открит плувен басейн с площ от 315 кв.м. в комбинация с обезопасен детски басейн. Има достатъчно шезлонги, шалтета и чадъри, както и плажен бар с разнообразни освежаващи напитки. Това, което допълнително ще ви спечели, е вкусната храна, която можете да опитате в изисканата, стилна обстановка в ресторанта или в зелените, уединени кътчета в градината.

Комплекс Монтесито предлага и уютно хотелско настаняване сред луксозен интериор, което го прави подходящо място за фирмени партита и тиймбилдинг. Всеки делничен ден, след предварителна резервация, можете да се запишете за професионално обучение по плуване за възрастни и деца, без значение дали сте начинаещи или искате да усвоите нови техники и умения.