коледни рецепти за сладки

Лесни коледни рецепти за сладкиши, с които да изненадате близките си

Коледа е най-любимото ни време от годината, защото тогава споделяме не само подаръци с най-близки, но и топли емоции, мигове вечност. Времето, прекарано със семейството, е незаменимо. И какъв по-хубав повод от този за приготвянето на вкусни сладкиши. Защото щастието е споделяне на шоколада с любимия човек. Специално за предстоящите празници подбрахме няколко лесни традиционни коледни рецепти за сладкиши, с които ще омагьосате своите близки.

Коледни рецепти за домашен уют и усмихнати близки

Домашни меденки

Една от любимите коледни рецепти е тази за домашни меденки. Те са вкусни, приготвят се лесно, и в процеса може да включите и други членове в семейството.

Какво ви е нужно за приготвянето на коледната рецепта за меденки?

  • 2 яйца
  • 2 чаши брашно
  • 3 – 4 супени лъжици мед
  • 1 чаена лъжица сода
  • 3 супени лъжици какао
  • половин чаша олио
  • шоколад, канела, пудра захар или други декорации за поръсване

Всички съставки се смесват в класическа рецепта за тесто. От готовото тесто се правят формички на меденки по ваш вкус – може да са топчета или други фигурки. Ако разполагате с форми за сладки (коледни или други интересни), използвайте ги. Така вашите коледни меденки ще бъдат още по-интересни.

След като сте ги изрязали по желания начин, ги печете във фурна на 180 градуса за около 15-20 минути. След това по желание може да ги поръсите с разтопен шоколад, пудра захар, канела или други декорации по ваш избор.

приготвяне на меденки

Бяла коледна торта с бишкоти

Мечтаете ли за лесна и бърза вкусна торта, без печене, яйца и много мръсни съдове? Сред най-любимите ни коледни рецепти за десерти е тази за бялата коледна торта с бишкоти. Какво ви е нужно за нея?

  • 1 пакет бишкоти
  • 400 мл заквасена сметана
  • 2 бр кисело мляко
  • 2 бр портокали
  • 1 бр лимон
  • 1 пакетче кокосови стърготини
  • ванилия
  • пудра захар на вкус

За самата торта ще ви трябва тортена форма със стандартна големина.

Как да си приготвите вкусната коледна бяла бишкотена торта?

За сместа на бишкотите използвайте киселото мляко, заквасената сметана, като ги объркате добре. Добавете пудрата захар на вкус и ванилията. Изцеден лимонов сок и сок от портокал и 1/3 го добавете към сместа.

Настържете кората на лимона и портокала и част от нея изсипете в сместа. Другата ще използвате за декорация.

Самата торта се прави като се реди ред бишкоти, маже се с белия крем. Завършва се с бял крем, настъргани парченца от лимон и кокосови стърготини. По ваш вкус може да добавите и други плодове за декорация – например банани, ягоди, боровинки и т.н.

Тортата се оставя да престои в хладилника за няколко часа (минимум 2), за да стегне, след което може да се сервира, споделена в приятна компания.

Курабийки с джинджифил и подправки

Всички сме опитвали традиционни коледни курабийки с джинджифил и подправки, но съвсем друго е, когато сами участваме в целия процес на приготвяне. За целта ни трябват следните продукти:

  •      2-3 чаши универсално брашно
  •      Сода за хляб, сол,
  •      3-4 яйца
  •      ванилов екстракт
  •      Кафява захар
  •      Масло, омекнало на стайна температура
  •      Подправки: Мляна канела, джинджифил, карамфил и индийско орехче
  •      Тънките цитрусови парченца, които се допълват идеално с канелата
  •      За украса: пудра захар, различни шоколадови декорации и други

Как да приготвим тези чудни курабийки?

Смесете заедно сухите съставки: брашното, канелата, джинджифил, содата за хляб, карамфилът, солта и индийското орехче. Омесете добре тестото. С помощта на миксер разбийте маслото и захарта до пухкаво, добавете яйцата, разбийте на средна скорост. След това постепенно се добавя сместа от брашното. Разбийте добре, за да може всички съставки да се комбинират.

Полученото тесто се разделя на две равни части, оформени като топки. Всяка от тях се разточва до нужната дебелина, подходяща за курабийки (по ваш избор). Идва време за любимите формички, с чиято помощ се изрязват курабийките. След това, щом сте украсили и подготвили всичко, е време за печене. На предварително загрята фурна на 200 градуса печете, докато курабийките станат хрупкави – около 15 минути.
След като ги извадите може да ги украсите, ако не сте го направили преди това. Може да използвате и пудра захар. Изчакайте да изстинат и може да ги поднесете.

тесто за курабийки

Надяваме се, че с тези прекрасни и лесни коледни рецепти за сладкиши сме ви създали приятно коледно настроение и идеи за прекарване на време с близките. Защото в навечерието на най-светлите празници това е най-важното!

бисквитки с формичка на елха

Хотелски комплекс “Монтесито” ви пожелава светли коледни и незабравими новогодишни празници.

Бъдете здрави, щастливи, обичани и заобиколени от хората, които са истински важни за вас!

No comments yet! You be the first to comment.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Covid-19 и евентуална анулация на Вашата резервация – основен приоритет са нашите гости. Научете повече >>

Уважаеми гости, партньори и колеги, За нас в комплекс Монтесито Вашето здраве е приоритет, за това следим от близо информацията постъпваща от Световната здравна организация и Националния кризисен щаб, отностно корона вируса (COVID-19). Поради настъпилата ситуация комплекс Монтесито засилва своите хигиенни стандарти като: От екипа на хотелски комплекс Монтесито