есенна природа

Есенна разходка до София – какво можем да видим?

Есента е красив и пъстър сезон, който често е пренебрегван за туризъм и семейно пътуване. Ако сте ентусиасти и лошото време не ви пречи, събирайте багажа и се отдайте на прекрасен уикенд в София, ще посетим близки забележителности сред природата.

есенна природа

Дори времето да е лошо, винаги можем да се заредим с доза оптимизъм, чадър/дъждобран или да се насладим на водните капки, нали?

Най-посещаваното място за излети и разходки край София безспорно е Витоша. Там може да видите всичко – и Боянския водопад, и Боянската църква, Златните мостове.

Разгледайте предварително какви са маршрутите и преценете какво ви е необходимо. В планината се огладнява, а наблизо няма магазини като в града. По пътя нагоре за миг се поспрете и погледнете надолу към София. Запечатайте тази гледка в сърцето си. Приказно е, нали?

Железница и нейните природни джакузита са вашето място, ако сте любители на планината и на минералните басейни. Посетете това прекрасно място, което е само на 23 км от столицата. Няма да съжалявате.

Ако времето не позволява много разходки навън, тогава може да посетите някои от близките манастири. Лозенският манастир „Св. Спас“ се намира в склоновете на Лозенската планина, на 4 км от с. Лозен. Там ще усетите духа на историята, защото мястото е съхранило много традиции от Втората българска държава. Красиво място с невероятна гледка и усещане за спокойствие.

гъба планина

Кътинският манастир „Св.40 мъченици“ се намира в с.Кътина (около 20 км от София).

Отново там може да видите и Кътинските пирамиди – природно образувание, което прилича на скали с червен цвят и остри върхове. Интересни са и си заслужават една приятна разходка през есента.

Така и така сме в София, Драгалевският манастир заслужава вниманието ни. Неговото име е „Успение Богородично“ и се намира над София, в полите на Витоша планина на километри от софийския квартал Драгалевци, откъдето идва и името му. Пътят за него минава покрай буковите гори недалеч от пътя за Черни връх – едно друго прекрасно място за разходка. Драгалевският манастир включва комплекс от черква, жилищни и стопански сгради.

Парк-дворец „Врана“ е чудесно място за прекрасна разходка през есента. Намира се на 10 км от София. Паркът е много приятен  и поддържан за разходка през почивния ден. Сред най-интересните неща, които може да посетите в парка са: езерото с лилийте, западния чинар и разбира се – двореца (1912-1913). Разходката в парка може да бъде направена по всяко време, а в сградата на самия дворец се допускат посетители само в определени дни – обикновено на празници.

Дворецът в Царска Бистрица  се намира над Боровец в Рила планина.
Познат е в историята като дворец на владетелите от Третото българско царство и е построен между 1898 и 1914 г.  с функция на ловна хижа за царете Фердинанд I и Борис III. Като архитектура можем да забележим влияние на традиционния български възрожденски стил, а заедно с това в него се забелязват и европейски архитектурни влияния. Ако искате да се разходите малко по-далеч, тази дестинация е идеална да подишате чист въздух и да усетите миналото.

Уикендът в София е едно прекрасно бягство от сивото ежедневие. Ако искате да отседнете в хотел, който да е на удобно място за вашите разходки извън столицата, то  Хотел Монтесито ви кани да се възползвате от гостоприемството му. Тук ще откриете всичко необходимо – добра храна, удобна локация и обслужване на ниво. Не се колебайте, вашият уикенд предстои и обещава да е незабравим.