Позитивното мислене

Най-добрата почивка в няколко стъпки

Дойде време за мечтаната и така дълго чакана почивка.

Макар все от нас да знае, че идеална почивка няма, то много ни се иска нашата лятна или зимна почивка да бъде точно такава. Като по филмите мечтаем да прекараме почивните си дни далеч от работа, необременени от тежкото ежедневие и шума, отдадени на себе си и близките. Как можем да постигнем това? С две думи, как да си осигурим най-добрата почивка?

Позитивното мислене

Ето няколко златни правила и съвети, които ако спазвате, вашата почивка ще стане най-добрата.

Не проверявайте служебния мейл и забравете за телефоните разговори по работа
Истината е, че когато искаме да почиваме пълноценно, трябва да се откъснем от средата. Без разговори с уж загрижени колеги, които уж искат да ви чуят и между другото ви задават работни въпроси. Кажете “не” на това.
phone on vacation


Не се изкушавайте да проверявайте и служебния мейл
. Повечето пощи имат функция да препраща съобщение, че отсъствате от офиса. Активирайте го и се наслаждавайте на вашата заслужена почивка, далеч от офиса и работата. Същото важи и за телефона – можете да си активирате гласово съобщение, което да гласи, че сте в отпуск и молите да не ви безпокоят.

Планирайте добре почивката си предварително

За да не се провали вашата почивка, планирайте всичко предварително. Изберете хотелът, подсигурете всичко и обмислете къде ще ходите, ако вашата почивка включва обиколки на природни забележителности. Организирайте всичко до последния детайл, за да няма неприятни изненади.
passport

Мислете само за положителни неща
Не мислете за работа и пари. Сега му е времето за почивка и активен релакс. Работата никога няма да я свърши без значение дали я мислите, или не. Няма да свърши света във ваше отсъствие, така че спокойно. Концентрирайте се върху това да се наспите добре, да се заредите с нови сили, за да обикаляте и да се радвате на живота.
Изключете алармите, дори забравете за тях

Не е нужно да ставате по първи петли, ако работата ви не го налага. Доказано е, че алармите стресират организма. Затова, забравете за тях по време на вашата почивка. Спете, колкото имате нужда. Тялото ви знае най-добре. Доверете му се.

Книгата – добър приятел през почивката

Book reading

Ако имате твърде много свободно време и не знаете какво да го правите, то вие със сигурност сте работохолик и трудно може да стоите на едно място, без да работите. За да не ви поглъщат мисли за работа през отпуската, вземете си една книга. Почивката е чудесен момент да се насладите на литературата. И без това все не ви остава време, а в метрото не си е работа да четеш. Изберете си книжка, четете на спокойствие и се радвайте на момента. Заслужавате го.

По-малко време в социалните мрежи и интернет

Често, когато сме почивка, забравяме, че трябва да се наслаждаваме на времето навън, на хората около нас, на моменти, които преминават край нас за кратко. Не прекарвайте прекалено много време в интернет, така губите пълноценно време, което може да прекарате навън с приятели, или на плажа. Не се изкушавайте да сте постоянно онлайн, залъгвайки се, че не губите време. Всъщност, интернет изяжда цялото ни време и в замяна на това не ни дава нищо. Забравете за телефона с мобилен интернет и отидете на плажа. Поръчайте си един коктейл (може и безалкохолен) и гледайте вълните, стройте замъци, играйте плажен волейбол, скачайте във вълните. Живейте. Нали затова е отпуската!