Храни, богати на цинк

Цинкът е важен за здравето, тъй като този елемент е от значение за доброто храносмилане и за добрия имунитет. Освен това той има своята роля в производството на хормони. Не на последно място, цинкът забавя стареенето. Затова поддържането на достатъчно ниво от него е една от основните грижи за поддържане на здравето.

 

Дефицит на цинк

При недостиг на цинк може да се увеличи рискът от диабет, да се понижи имунитетът и организмът да стане податлив на инфекции. Тъй като този елемент се набавя чрез храните, е много важно да се знае кои продукти го съдържат в достатъчно количество. При вегетарианска диета рискът от дефицит на цинк е по-голям, тъй като вегетарианците не консумират месо и млечни продукти – две от основните групи храни, с които организмът може да се снабди с него.

 

Храни, които са с достатъчно съдържание на цинк

Ако обичате стриди, това е чудесно, защото само с 200 г от тях ще си набавите количество цинк, равно на необходимото за четири дни – цели 32 милиграма.

На второ място трябва да поставим тиквените семки. В 28,35 грама семки се съдържа една четвърт от необходимата дневна доза от важния елемент.

Овесените ядки са също сред най-богатите на цинк храни. В половин чаша от тях има повече от една десета от необходимата дневна доза.

Включете в дневното си меню конопено семе – само с 3 супени лъжици ще си набавите една трета от изискваната дневна доза.

Следват нахутът и черният боб, също с голямо съдържание на цинк.

Не забравяйте да консумирате кисело мляко, което освен цинк съдържа основни пробиотици.

Месото, особено телешкото, също е пълноценна храна, с която организмът си набавя цинк.

От ядките препоръчваме кашу, което съдържа както цинк, така и ненаситени мазнини.

Ще завършим списъка от препоръчвани храни, съдържащи достатъчно цинк, с картофи, сладки картофи и яйца.

 

Грижете се за набавянето на цинк не само с избор на менюто у дома

Не само у дома можете да подберете храните така, че да консумирате продукти, с които да приемете достатъчно цинк. На обяд или вечеря в ресторант през почивните дни или когато празнувате семейни или други празници, също подбирайте ястията така, че да съдържат продукти с добро съдържание на цинк.

Ще ви препоръчаме ястия от менюто на любимия на много столичани ресторант Монтесито, в състава на които са включени такива продукти.

Ресторант с богато меню

Започнете с предястие, изкушаващо небцето – телешки език в масло и ретро горчица.

Можете да продължите с основно ястие също от телешко – телешки рибай стек с гриловани зеленчуци и ретро горчица или телешки скалопини с манатарки, аспержи и бейби моркови.

Менюто ще ви изкуши и с основни блюда, в които са включени картофи – агнешки котлети с прясна мента, печен картоф и свежа салата или тиролски котлет с печен картоф по селски и медена горчица. Ще предложим подходящо основно с гарнитура картоф и за любителите на рибата – филе от лаврак/ципура с печен картоф и лимони.

Завършете поръчката си с десерт, който съдържа компонент шоколад – сладоледена торта с белгийски шоколад.

Насладете се на вкусни ястия и същевременно набавете на организма си така ценния цинк, един от най-важните за здравето елементи.