Храни, богати на протеини

Протеините са жизненоважни както за растежа на тялото, така и за неговото възстановяване и нормално функциониране. Те са съществена част от ежедневното ни меню и е важно да ги приемаме в достатъчно количество. Недостигът на белтъчини може да доведе до сериозни проблеми като загуба на мускулна маса, болести по кожата, косопад, чернодробна недостатъчност и други.

Храните, богати на протеини, са както от животински, така и от растителен произход.

 

Риба

Рибата е един от най-предпочитаните и полезни източници на протеини. Тя е богата също на витамини и минерали като йод, селен и витамин B12. Мазните риби са източник на омега-3 мастни киселини, които са от ключово значение за сърдечно-съдовата система и за нашето здраве въобще. Храненето с риба намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

 

 

Пилешко месо

Пилешкото е една от най-разпространените храни, богати на белтъчини. Чистото пилешко месо съдържа важни витамини и минерали като цинк, желязо и витамин B. За 53 грама протеин е достатъчна една пилешка гърда, а калориите са 284.

 

Скариди

Скаридите също са богати на протеини. Характерно за тях е, че са бедни на калории, но богати на витамини и минерали като селен и витамин B12. Достатъчни са 85 грама скариди за да се набавят 20 грама протеин, а калориите са 84.

 

Телешко месо

Телешкото месо е по-лек източник на протеини от свинското. То съдържа важни хранителни вещества като витамин B12. За 25 грама белтъчини е достатъчна една телешка пържола от 85 грама. Калориите в нея са 186.

 

Козе сирене

От млечните продукти козето сирене е един от най-добрите източници на протеини. Причината за това е наличието на протеина A2, който се усвоява по-ефективно от протеина A1, наличен в кравето мляко.

 

Авокадо

Авокадото е богато не само на протеини, но и на ненаситени мазни, които са полезни за сърдечно-съдовата система. Авокадото е източник на фибри и калий, но е същевременно калорично и е най-подходящо под формата на салата.

 

Бадеми

От различните видове ядки бадемите са един от най-полезните източници на протеини. Те съдържат витамин Е, манган, магнезий, фибри. Бадемите са калорични и са много подходящи като добавка към салата. За 6 грама протеин са достатъчни 28 грама бадеми, а калориите са 164.

 

Храни, богати на протеини в ресторант Монтесито

В ресторант Монтесито можете да намерите голямо разнообразие от здравословни храни, богати на протеини, приготвени по традиционни рецепти както от българската, така и от интернационалната кухня.

Залата на ресторант монтесито

 

Някои от подходящите ястия от менюто, които са богати на протеини, са:

  • Букет листни салати с авокадо, прошуто, печено козе сирене, меден дресинг и чери домати
  • Рулца от маскарпоне и крем със смокини, завити в прошуто и филиран бадем
  • Запечено козе сирене с мед, портокал и филиран бадем
  • Пилешки филенца с гриловани зеленчуци
  • Сьомга филе с цитрусова салата и пресни билки
  • Скариди в билков зехтин с чери домати и лимон
  • Медальони от свинско бон филе с моцарела и гриловани тиквички
  • Телешки Рибай стек с гриловани зеленчуци и ретро горчица.