Храни, богати на калций

Значението на калция за здрави кости и зъби е широко известно. Въпреки че това е един от минералите, които се съдържат в най-голямо количество в човешкия организъм, тялото не може да го произвежда и затова приемът на богати на калций храни е много важен. С консумирането на такива храни се компенсира ежедневната загуба на минерала при отделянето му чрез кожата, потта, урината, косата и ноктите.

Както при ежедневното хранене у дома, така и при обяд или вечеря в ресторант през свободното време изборът на храни, богати на калций, е важно правило.

 

Значение на калция за физиологичните дейности

Освен за поддържане на здрави кости с достатъчна плътност, калцият има важна роля и за редица основни физиологични дейности:

  • При предаване на нервни импулси – той е от значение за предаването на нервните импулси в организма. При това калцият помага за контролирането на отварянето и затварянето на входовете на клетъчните мембрани, при което се допускат йоните на калия и натрия.
  • При кръвосъсирванетоС кръвосъсирването се избягва силно кървене, което е животозастрашаващо. Калцият заедно с други елементи помага за слепването на тромбоцитите за достатъчно съсирване на кръвта.

 

Необходим ежедневен прием на калций

Според експертите в областта на храненето е необходимо ежедневно да се приемат от 1000 до 1300 мг калций.

Нека се спрем и на най-популярните храни, от които може да си набавите калций.

 

Мляко и млечни продукти

На първо място трябва да посочим млякото и млечните продукти. Консумирането на 600 мл прясно мляко осигурява необходимата ежедневна доза.

 

Броколи и зелени листни зеленчуци

Освен броколи, за предпочитане сурови, зелените листни зеленчуци трябва да присъстват ежедневно в менюто за набавяне на достатъчно калций.

 

Плодове – смокини и портокали

Освен пресни полезни са и сушените смокини. Портокалите, както и портокаловият сок, са вкусни и нискокалорични, затова също се препоръчват за ежедневна консумация като източници на калций.

 

Сардини

Освен че съдържат калций, сардините са богати и на не по-малко важните за здравето витамини В12 и D.

 

Едамаме и тофу

Едамаме, както и тофу, са сред малкото храни, съдържащи неживотински протеин. Едамаме (неузрели соеви зърна) включва всички девет аминокиселини. Тофу е сред най-добрите източници на калций – с консумиране на една чаена чаша се набавят 868 мг калций.

 

Бадеми

Бадемите са не само богати на калций, но и помагат за намаляване на нивото на лошия холестерол в организма.

 

Бял фасул и бамя

С една чаена чаша бял фасул се набавят 126 мг калций, а освен това организмът получава достатъчно фибри. Фасулът е богат на желязо и калий. Бамята съдържа не само калций, но и фибри и фолиева киселина.

 

Подберете богати на калций храни от менюто на ресторант Монтесито

От разнообразното меню на ресторант Монтесито изберете салати, ястия и десерти с продукти, богати на калций.

 

Започнете със салати, съдържащи моцарела, козе и овче сирене.

При избор на предястия също поръчайте съдържащи моцарела и сирене.

Основните ястия предлагат разнообразие, от което за предпочитане са тези със свежа салата. Веднага препоръчваме агнешките котлети с гарнитура, включваща не само салата, но и прясна мента и печен картоф.

Друг изкушаващ избор е медальони от свинско бонфиле, гарнирани с моцарела и гриловани тиквички.

Десертите са с млечни продукти и са еднакво изкушаващи. Изберете според предпочитанията си – шоколадово суфле със сладолед или сладоледена торта, която може да бъде гарнирана с белгийски шоколад или със смокини.

Направете галеща вкусовете и същевременно богата на калций поръчка за обяд или вечеря от менюто на ресторант Монтесито и се насладете на храната и на изисканата обстановка.