Храни, богати на калий

Препоръчително е да консумирате храни, съдържащи калий, за да поддържате добро здраве. Този елемент е много важен за поддържане на добро кръвно налягане, както и за избягване на инсулт. С достатъчен прием на калий се грижите за сърцето, мозъка, бъбреците и мускулите си.

 

Плодове

Бананите са най-често споменавани като източник на калий. Освен тях този незаменим елемент съдържат сушените кайсии. Още един любим плод – ябълката, също помага за набавянето му. Ще добавим и сушените домати.

 

Зеленчуци

От зеленчуците препоръчваме спанак и тиква, както и авокадо. И трите зеленчука са източник и на букет от други ценни минерали и витамини.

 

 

Картофи и сладки картофи

Специално ще подчертаем полезността на тези два продукта. Все по-популярните у нас сладки картофи имат и редица други ползи за здравето, регилират кръвната захар и повишават имунитета.

Печените картофи са също добър източник на калий, особено ако са запечени с кожата, която също съдържа този ценен елемент.

 

Гъби

Много хора се изкушават от гъбните ястия. Съчетайте насладата от вкуса на тези ястия с полезността на гъбите, много добър източник на калий.

 

 

Ядки – Кашу

Тези ядки са с много високо съдържание на калий, затова трябва да ги консумирате в малки количества.

 

Бобови

От бобовите ще подчертаем полезността на лещата, която е богата и на още един ценен елемент – селен.

За набавяне на калий е добре да ядете и боб, който е и ценен източник на протеин.

 

Сьомга

Не пропускайте да допълните седмичното си меню с тази толкова вкусна риба. С нея ще си набавите и омега 3 мастни киселини, много ценни за здравето на сърцето.

 

Блюда с продукти със съдържание на калий от менюто на ресторант Монтесито

Избрахме за вас подходящи ястия от менюто на ресторант Монтесито, любимо място на ценителите на добрата кухня и изискания уют. Ето блюда, приготвени с продукти съдържащи калий, от които да направите избора си:

Започнете със салата – микс салати с морски дарове, цитруси, сушени домати и каперси; или изберете комбинацията от айсберг с пушена сьомга и крем фреш с пресен лук.

За любителите на гъби е предястието Горски гъби в масло.

Изнесена брачна церемония

 

Направете и най-важния избор за обяда или вечерята – основното ястие. Тук можете да избирате между различни меса, с гарнитура съдържаща гъби или печени картофи. Телешките скалопини са комбинирани с манатарки, аспержи и бейби моркови. Агнешките котлети са допълнени с прясна мента, печен картоф и свежа салата. Ще ви грабне предложението на тиролски котлет, гарниран с печен картоф по селски и медена горчица.

Печените картофи заедно с лимони са в гарнитурата и към рибното ястие, избрано от нас – филе от лаврак/ципура. Не трябва да пропускате и предложението на сьомга филе с цитрусова салата и пресни билки.

Разбира се, най-приятно е да се наслаждавате на вкусни ястия, приготвени с продукти, съдържащи калий, а удоволствието е още по-голямо, когато обстановката е изискана и сякаш ви пренася в друг свят. Посетете ресторант Монтесито за обяд или вечеря и поръчайте приготвени от кулинарни виртуози храни с продукти богати на калий. Особено приятно е да вечеряте в ресторанта, а след това да танцувате на дансинга с отварящ се покрив, под обсипаното със звезди небе.