Туристически маршрути в Люлин планина

Люлин привлича с лесните маршрути, тъй като е невисока планина и се намира близо до София. Тези маршрути изкушават не само опитни планинари, но и гости на столицата без дълъг опит в покоряването на планини, като и семейства с деца.

Предлагаме ви най-интересните маршрути в тази малка, но пълна с планински чар планина.

 

Маршрут до най-високия връх на планината – Дупевица

Този връх е висок 1256 метра. Може да се достигне от местността Бонсови поляни. От нея се следва стар път, водещ до останките от военно поделение на върха. Пътят стига до подножието на Дупевица.

Още един път, с изходна точка Владая, води до този връх.

Ще ви предложим и трети маршрут, от манастира Св. Св, Кирил и Методий. При този маршрут трябва да се има предвид, че началото му е доста стръмно, а ако времето е дъждовно, вървенето се затруднява от кални участъци.

 

Маршрут до връх Криви камик

Връх Криви камик се издига на 1128 метра и е малко по-нисък от първенеца на Люлин – Дупевица. След изкачването му се открива красива панорама на всички села в Пернишка област, както и на Банкя, село Дивотино, и дори части от София.

Най-кратък е маршрутът от село Люлин. От селото до върха води черен път.

 

Маршрут „Пътека на здравето“

Началото на маршрута е от Банкя. От центъра на града се следва пътят, водещ до военния санаториум. Преминава се по десния бряг на река Градоманска, след това през квартал Градоман и край язовир Михайлово. Следващият обект по пътя, в посока Банкя, по-точно старата част на града, е местността Старо село, а след него храм „Св.Св. Кирик и Юлита“, за да се достигне отново до центъра на Банкя.

Този маршрут е с времетраене около 2 часа. Освен пеша може да се измине и с велосипед.

 

Маршрут до Вазовия дъб

От Банкя може да се отиде до храм „Св.Св. Кирик и Юлита“, в бизост до който се намира дъбът, възпят от патриарха на българската литература Иван Вазов. Писателят често си е почивал и получавал вдъхновение под него. Дъбът е на възраст повече от 300 години.

 

Маршрути до Дивотинския манастир

Дивотинският манастир „Света Троица“ е един от най-добре запазените манастири около столицата. Той е свързан с легенда за смъртта на предводителя на кърджалиите Хасан Ходжа, ударен от гръм и погребан тук. Манастирът е свързан и с дейността на Васил Левски, който намирал убежище в него. След неколкократно опожаряване през 1902 година били издигнати сегашните сгради на комплекса.

До манастира може да се достигне от село Дивотино, от което той е на разстояние 10 километра. Манастирът е по-близо до Банкя, квартал Михайлово – на 4 километра разстояние.

За любителите на дълги преходи предлагаме маршрут, който може да се измине за 8-9 часа. Изходният пункт е квартал Михайлово в Банкя. Преминава през Дивотински манастир, хижа Люлин, село Дивотино, село Люлин и се връща в квартал Михайлово.

Важно е да се подготвите добре за прехода, особено с подходящи дрехи и удобни обувки, достатъчно храна и вода. Ще имате много възможности да правите снимки и клипове на красиви места в Люлин.

 

Хотел Монтесито – удобно място за нощувки и изходен пункт

За гостите на столицата, които искат да опознаят и тази малко пренебрегвана, но красива българска планина, удобно място за нощувки е хотел Монтесито, от където бързо могат да достигнат до изходни точки за маршрути из Люлин.

Хотел с басейн