Планински маршрути около София

София е една от европейските столици, които са заобиколени от множество планини – както по-ниски, така и по-високи. Около столицата има много планински маршрути за еднодневни разходки, част от които ще разгледаме в тази статия.

 

Екопътека – Лозенска планина

Едно от любимите места за посещение на столичани е Лозенският манастир “Св. Спас”. От там, може да продължите към върха Половрак, където се намира мемориалният комплекс на непознатия четник на Георги Бенковски. От върха на Половрак се наслаждавате на изумителна гледка към Софийското поле, считана от мнозина за най-красивата в района. Панорамните изгледи към Витоша и Рила също ще ви оставят без дъх. Този връх е наистина изключително обзорен. При спускане към село Долни Пасарел, където завършва екопътеката “Лозенска планина”, маршрутът преминава през друг мемориален комплекс по туристическия маршрут – този на капитан Димитър Списаревски.

 

Пътека на здравето – Люлин планина

Екомаршрутът “Пътека на здравето” започва от град Банкя и преминаването му отнема около два часа. Започва от центъра на града, по пътя към военния санаториум. Следва се дясната страна на Градоманската река и се минава през квартал Градоман и язовир Михайлово.

Продължението на маршрута преминава през красива борова гора и достига до местността Старо село, разположена в старата част на Банкя. Оттам пътеката минава покрай храма “Св. Св. Кирик и Юлита” и се завръща в началната точка в центъра на града.

Пътеката на здравето е подходяща за хора от всички възрасти, тъй като теренът не е тежък.

 

Връх Дупевица – Люлин планина

Връх Дупевица се намира в източната част на Люлин планина и със своите 1256 м. е най-високият и връх. При ясно време от върха се откриват чудесни панорамни гледки във всички посоки.

На върха се намира и изоставено военно поделение, до което води разбит асфалтов път, минаващ покрай хижа “Бонсови поляни”.

 

Изходните пунктове за изкачване са следните:

  • туристическа хижа “Бонсови поляни” – 2 ч.
  • Горнобански манастир “Св. св. Кирил и Методий” – 1 ч.
  • село Владая
  • село Големо Бучино
  • кв. Княжево – 3 ч.

 

От Бистрица до Железница – Витоша

Панорамната пътека Бистрица – Железница предлага една от най-лесните и популярни разходки, които можете да направите в околностите на София. Маршрутът е почти изцяло равен, заради което е любим на семействата с деца и на хората, които не са почитатели на големите натоварвания.

Дължината на панорамната пътека Бистрица – Железница е 4,3 км, но ще трябва да походите още малко, за да стигнете до нея от самите села. Част е от нископланинската обиколна пътека на Витоша. Денивелацията е малка и разходката е по-скоро като по паркова алея, отколкото в планина. Преминава се през иглолистни и широколистни гори, има беседки, пейки, няколко мостчета, цветни дървени столчета и места с хубави гледки. Става и за колела. През уикендите при хубаво време е пълна с хора, дошли да подишат чист въздух.

 

Златните мостове – Витоша

Можете да изберете няколко маршрута от София да Златните мостове (1390 м н.в.). Можете да тръгнете пеша от кв. Бояна.  При нормално ходене, пътят ще ви отнеме около 3 часа. Ако предпочитате да пропуснете боянските къщи и да запазите разходите за планината, можете да използвате личен автомобил или автобус.

 

Ако предпочетете да отидете до Златните мостове с автомобил, трябва да знаете, че през зимата, когато навали сняг, достъпът на коли е ограничен между 11 и 14 часа през уикендите.

За жалост, софийският градски транспорт не разполага с редовна линия до Златните мостове.

Все пак можете да използвате автобусни линии № 123 (от Метростанция Г.М. Димитров) и №122 (от Автостанция Хладилника), за да сигнете до лифт Симеоново. Оттам до златните мостове можете да стигнете по маркирана пътека пеша за около 2 часа и половина спокойно ходене.

 

Хотел Монтесито – удобен изходен пункт за маршрути около София

Ако искате да посетите София и да се разходите до тези прекрасни планински кътчета, можете да отседнете в хотел Монтесито, който разполага с басейн, детски кът, конферентни зали и ресторант. Хотелът е с прекрасна гледка както към Витоша, така и към София.