Минерални извори и басейни в София

Едно от най-големите природни богатства на столицата ни са нейните лековити минерални извори. На територията на София и околностите има над 40 минерални находища. Част от тях се намират в самия център на града, а други в по-крайни квартали като Горна баня, Панчарево, Железница, Княжево, Овча Купел, Банкя.

Кои са най-популярните минерални извори и басейни в София?

 

Спортно-развлекателен комплекс „Корали“ в Панчарево

Комплексът разполага с два басейна за възрастни и деца. Водата извира с температура 49 градуса, а в басейните е с температура 31 градуса. Тя има богат химичен състав и ценни лековити качества. Помага при заболявания на опорно-двигателния апарат, нервната система, гинекологични болести и кожни проблеми. Трябва да се избягва обаче при болести на сърдечно-съдовата система и високо кръвно налягане. Комплексът разполага още с воден бар, пещера и детска площадка, а от него се открива красива гледка към Панчаревското езеро. Предлага ресторант и СПА център и е подходящ за организиране на празненства като рождени дни и сватби.

 

Балнеокомплекс „Здраве“ в гр. Банкя

Комплексът представлява спортно-оздравителен център и разполага с два плувни басейна с минерална вода – открит и закрит. Водата е с ниска минерализация и температура около 36-37 градуса. Използва се за профилактика и укрепване на здравето, както и за лечение на заболявания на централната и периферната нервна система, опорно-двигателния апарат, сърдечно-съдовата система. В град Банкя може да намерите и няколко хотела, предлагащи басейни, захранвани с минерална вода.

 

Лечебен плаж „Овча купел“

Басейните и душовете на плажа се захранват с хипотермална минерална вода, която лекува болести на опорно-двигателната система, периферната нервна система, съдови проблеми, кожни заболявания, венозна недостатъчност. Плажът е отворен за посещения от юни до септември. Извършват се и процедури с лечебна кал.

 

Пчелински бани до гр. Костенец

Лечебно-рехабилитационният център се намира в село Пчелин до град Костенец на 60 км от София. При извирането минералната вода е с температура 73 градуса, което я прави една от най-горещите в България. Подпомага оздравителни процеси при спортни травми, мускулни и ставни заболявания, дихателни, стомашни и гинекологични проблеми.

 

Минерален комплекс „Долна баня“

На 72 км. от столицата се намира минерален комплекс „Долна баня“, който разполага с плувен басейн, плитък детски басейн и джакузи, в които температурата на водата варира от 28 до 43 градуса. Минералната вода лекува ревматични и кожни проблеми. Помага при заболявания на нервната, половата и дихателната система.

 

Комплекс Монтесито

Хотелски комплекс Монтесито се намира на удобно място с бърз достъп от всяка точка на града – бул. Цариградско шосе. Разполага с голям открит басейн, който не е с минерална вода, но е чудесно място за релакс и отмора през топлите дни. Може да се насладите на плувен басейн с площ от 315 кв.м. и детски басейн с кристално чиста вода.

басейнът на комплекс Монтесито

На ваше разположение са чадъри, шезлонги и шалтета, както и много приятен плажен бар, предлагащ разнообразие от разхладителни напитки и коктейли. Комплекс Монтесито ще ви очарова с красива обстановка, много приятна зелена градина и ресторант с вкусна храна от интернационална кухня.

Има възможност за настаняване в удобно оборудвани и приятни стаи. Комплексът е подходящ и за организиране на сватби, балове, детски партита, рожденни дни, семейни и фирмени събития.