Забележителности и туристически маршрути в Плана планина

Най-приятните почивки са тези, по време на които се разхождате сред природата и опознавате нови кътчета на страната или посещавате познати места, известни със своите забележителности и природни красоти. Плана планина е една от най-желаните области за такива разходки и еднодневни походи. Много нестоличани могат да се възползват от периода на почивка, за да опознаят тази малка, но предлагаща достатъчно интересни обекти за посещение.

 

За покорителите на планински върхове

Заравненото било на Плана е със средна височина 1250 до 1300 метра, а върховете й са малко по-високи. Първенец е Манастирище – 1337 метра, следван от Мухчел – 1325 метра, Главева могила – 1315 метра, и Вишино бърдо – 1313 метра. Лесно можете да ги изкачите и с деца. За покоряване на връх Манастирище изходен пункт е село Плана.

 

Минерални извори

В подножието на Плана извират минерални извори. Основните посещавани източници на минерални води са Белчински бани и Железница.

Железница е село към район Панчарево. Тук има 12-13 извора с температура 30°C. В началото на миналия век минералната вода от Железница се бутилирала и продавала в цялата страна.

Село Белчински бани се намира на 15 км от Самоков, а от София може да се стигне през Бистрица и Железница. Минералните води тук, с температура 41°C, са лечебни за заболявания на опорно-двигателната система и за кожни дерматити.

В района на Плана има два големи и често посещавани манастира.

 

Долнопасарелски манастир

Долнопасарелският манастир Свети апостоли Петър и Павел се намира на 5 км от село Долни Пасарел. Основан като параклис през 15 век, той е преживял опожаряване, бил е изоставен, а през втората половина на 19 век е възстановен. Сегашната постройка е без външни украси, от двете страни на входа са изобразени двата апостола. Вътре олтарът е изписан от самоковски майстор, а централната част от дебърски зографи.

До манастира се достига по отбивка вляво от пътя за Самоков, началото на която е обозначено с табела.

Над Долнопасарелския манастир се намират останките от древна крепост. До тях се достига по коларски път, който пресича поток, а след това по черни пътища. Дължината на този маршрут е 3 км.

 

Кокалянски манастир

Кокалянският манастир е много близо до столицата и се достига по маршрут, който започва от спирка „Дяволският мост“ на автобус №3. Пътят достига до Дяволския мост, построен над река Ведена. След моста започва маркирана пътека до манастира. Вървейки, можете да се насладите на гледката на долината на река Искър.

Кокалянският манастир „Свети Архангел Михаил“ е основан през 11 век и е бил важен книжовен център. Претърпял е пожари и грабежи, но понастоящем е възстановен. Намира се на голяма поляна. В този район Алеко Константинов е основал първия туристически клуб в България.

 

Маршрут до параклиса Свети Киприян

Тези два обекта се намират в близост до село Плана, пътят до което преминава през селата Симеоново, Бистрица и Железница. След това се завива наляво и след края на махала Турмачка на селото се достига до параклиса. До него се извишава вековна бреза, а гледките са панорамни. Самият параклис обикновено не е отворен за посещения.

 

Комплекс Монтесито – удобен изходен пункт за Плана планина

Гостите на столицата могат да отседнат в комфортния и предлагащ всички удобства комплекс Монтесито, разположен на булевард „Цариградско шосе“.

 

В хотела се предлагат стандартни и лукс стаи, а в ресторанта се сервират различни специалитети. През топлия сезон походите до Плана могат да се редуват с къпане в открития басейн на комплекса, а детският басейн до него е удоволствие за малките посетители.