Възможности за културен туризъм в София

София привлича туристи не само със своите природни забележителности и с възможностите за бизнес срещи, но и с перспективите за културен туризъм, които предлага. В столицата ни има множество обекти, подходящи за целогодишно посещение от хора на всички възрасти.

Нека разгледаме някои от най-популярните възможности за културен туризъм в София.

 

Национален дворец на културата

Започваме с емблематичната сграда на НДК, създадена като център за конференции, изложби, концерти, конгреси. От 1980 година е член на Международната асоциация на конгресните дворци, а през 2005 година е избран за най-добрия конгресен център в света. Ако сте почитатели на културния туризъм не пропускайте да го посетите.

 

Национална художествена галерия

Художествен музей в центъра на столицата, който съхранява над 50 000 художествени творби – живопис, скулптура и графика на известни представители на българското изобразително изкуство.

 

Национален природонаучен музей

Научен институт към БАН, който представлява най-богатия природонаучен музей на Балканския полуостров. В него са представени над 1 милион екземпляра на препарирани животни, растения и минерали.

 

Софийска синагога и исторически музей

Софийската синагога е открита на 9 септември 1909 година в присъствието на цар  Фердинанд I. Тя е най-голямата на Балканския полуостров и трета в Европа. Сградата е обявена за паметник на културата. От 8 май 1992 г.  в синагогата се помещава Еврейския исторически музей.

 

Храм паметник „Александър Невски”

Катедралния храм паметник „Александър Невски” е една от най-емблематичните сгради в София. Дължината на храма е 72 м, а ширината – 55 м. Над главния сводест вход с три врати се издига камбанарията, която завършва с купол. Той е опрян на три колони, между които има широки отвори и през тях се виждат 12-те камбани.

 

Национален музей “Земята и хората”

Това е един от най-големите музеи по минералогия в света. Помещава се в уникална сграда в центъра на София, построена в периода 1896–1898 и обявена за паметник на културата.

 

Национален Антропологичен Музей

В музея може да разгледате уникални, възстановени образи на хора, живели по нашите земи през различни исторически епохи.

 

Национален исторически музей

Националният исторически музей се намира в столичния квартал Бояна и е създаден през 1973 година. Колекцията му включва над 650 000 паметника на културата, сред които накити, оръжия, битови тъкани, униформи, изобразителни изкуство, карти, снимки от различни епохи.

 

Царски дворец

Намира се в центъра на столицата и е паметник на културата от 1978 година. В далечното минало на мястото на двореца е имало конак, който през 1816 г. е опожарен. Запазват се само каменните основи на сградата и части от фасадата, а всичко останало е построено на ново.

 

Народен театър „Иван Вазов“

Сградата на народния театър е една от най-красивите постройки в столицата, разполага с модерна сценична техника, просторни и удобни фоайета и уютна зрителска зала.

 

Къде да отседнем в София

Ако сте решили да посетите някои от културните забележителности в София или региона, заповядайте в Комплекс Монтесито.

хотел с открит басейн

 

Може да отседнете в уютни и стилно обзаведени стаи, да хапнете в елегантния ресторант или красивата, озеленена градина и да добавите към вашата екскурзия доза релакс в плувния басейн на комплекса.